
Bild: iStockphoto
Smarta kameror varnar för risker på byggen
Publicerat 10 maj 2016
Forskare vid Örebro universitet har utvecklat ett nytt kamerasystem som på egen hand kan upptäcka och varna för risker på byggarbetsplatser. Den nya tekniken bedöms ha mycket goda möjligheter till att förbättra säkerheten i miljöer där stora maskiner rör sig tillsammans med människor.
I dag finns det kamerasystem som levererar bildinformation till förarna av stora maskiner, men eftersom systemen är passiva måste föraren hela tiden titta på displayen för att upptäcka olika typer av faror.
Rafael Mosberger är forskare vid Örebro universitet och har tagit fram en lösning som bygger på en aktiv teknik där kamerasystemet är anpassat så att det varnar först när en viss typ av varselkläder dyker upp i bild. Det har visat sig vara en tillförlitlig metod som fungerar även under svåra siktförhållanden och mörker.
– Något förenklat bygger vår teknik på en kameramodul som sänder ut infrarött ljus och sedan mäter reflektionerna på omgivningen. Systemet är kalibrerat så att det reagerar på just den typen av reflexer som sitter på varselkläder, säger han och tillägger att ambitionen är att tekniken ska komma ut på marknaden redan nästa år.
Rafael Mosberger tror att det finns stor potential för tekniken och i framtiden skulle den mycket väl kunna användas i de självgående maskiner som sannolikt kommer att introduceras på marknaden. Fördelen med att låta kamerorna reagera på just varselkläder är att man på så sätt kan eliminera falsklarm från till exempel reflektorer från andra arbetsfordon.
– Man skulle kunna utrusta arbetsfordon som till exempel hjullastare, gaffeltruckar eller gruvmaskiner med en eller flera kameror som sedan är kopplade till hytten så att de varnar föraren med ljud- eller ljussignaler om fordonet kommer för nära en person, säger Rafael Mosberger.
En annan fördel med tekniken är att modulerna inte behöver bli speciellt dyra vilket gör att även mindre aktörer kommer att ha råd att köpa in systemen.
Peter Fredriksson
Mer om Innovationer
-
Fler liv kan räddas på bygget med ny teknik
Innovationer • När en byggnadsarbetare på en mindre ort skadar sig kan det ta tid innan räddningspersonal är på plats. Men tack vare en ny teknik för livräddning på distans är det möjligt att starta avancerade livräddningsinsatser redan innan ambulansen kommer.
-
App skyddar mot värme- och köldstress
Innovationer • Utomhusarbete vid väldigt höga eller låga temperaturer kan leda till värme- eller köldstress och ökar risken för olyckor. Med hjälp av en individuellt anpassad app kan de som jobbar utomhus få råd om hur man förebygger och hanterar värme och kyla.
-
Så skapas ett kreativt klimat
Innovationer • Tålamod och bra samarbete. Det krävs för att driva en idé oavsett om man är Nobelpristagare eller bara vanlig anställd som vill förbättra arbetsmiljön.
Senaste om Forskning
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.
-
Könsuppdelat jobb ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara kvinna och jobba på en mansdominerad arbetsplats eller att vara man på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken att utsättas för sexuella trakasserier.
-
Tysta fläktar gör oss friskare
Ventilation • Högt blodtryck, hörselskador, sömnsvårigheter och stress är några hälsoproblem kopplade till konstant brus från ventilationssystem. Nu har en forskare vid Chalmers utvecklat en tyst fläkt.