Hoppa till huvudinnehållet
Vibrationer

Smart manick mäter hälsofarliga vibrationer

Smartvib heter en liten manick som tillsammans med en app gör det enkelt att mäta vibrationer. Utrustningen kan användas för riskbedömning av arbeten där man använder verktyg, maskiner eller fordon som vibrerar.

Vibrationsskador är den vanligaste arbetssjukdomen och många tvingas leva med livslång värk. Ofta är den utrustning som används för att mäta vibrationer på jobbet komplicerad och dyr. Men nu har forskare vid Umeå universitet utvecklat en liten manick, Smartvib, som gör det enkelt och billigt att utföra mätningarna.

– Den stora fördelen är att man både kan mäta det man kallar för handöverförda vibrationer och helkroppsvibrationer, det vill säga både för verktyg och maskiner man håller i händerna och för fordon av olika slag, säger Lage Burström, forskare i yrkesmedicin vid Umeå universitet.

Med hjälp av sensorer känner Smartvib av och mäter vibrationerna. Därefter skickas signalerna till en app i mobiltelefonen där de redovisas.

– Dagsdosen kan man jämföra med de föreskrifter som finns hos Arbetsmiljöverket. Det finns två värden: ett insatsvärde och ett gränsvärde. Vid insatsvärde ska man börja fundera över åtgärder, och gränsvärdet ska man inte överskrida.

Manicken, som är mindre än en tändsticksask, kan användas för mätning av alla arbetsuppgifter där vibrationer är vanligt förekommande, till exempel vid skogsavverkning, trädgårdsarbete, eller av tandvårdspersonal, byggarbetare och elektriker.

– Den kan även användas i yrken där man kör fordon, som lastbilschaufför och bussförare. Det finns ingen begränsning på det sättet. Allt som skakar och rör sig kan man mäta, säger Lage Burström.

Smartvib kommer att kosta runt ett par tusen kronor och projektet finansieras av AFA Försäkring. 

bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Vibrationer

Senaste om Forskning