Smart manick mäter hälsofarliga vibrationer
Publicerat 3 november 2016
Smartvib heter en liten manick som tillsammans med en app gör det enkelt att mäta vibrationer. Utrustningen kan användas för riskbedömning av arbeten där man använder verktyg, maskiner eller fordon som vibrerar.
Vibrationsskador är den vanligaste arbetssjukdomen och många tvingas leva med livslång värk. Ofta är den utrustning som används för att mäta vibrationer på jobbet komplicerad och dyr. Men nu har forskare vid Umeå universitet utvecklat en liten manick, Smartvib, som gör det enkelt och billigt att utföra mätningarna.
– Den stora fördelen är att man både kan mäta det man kallar för handöverförda vibrationer och helkroppsvibrationer, det vill säga både för verktyg och maskiner man håller i händerna och för fordon av olika slag, säger Lage Burström, forskare i yrkesmedicin vid Umeå universitet.
Med hjälp av sensorer känner Smartvib av och mäter vibrationerna. Därefter skickas signalerna till en app i mobiltelefonen där de redovisas.
– Dagsdosen kan man jämföra med de föreskrifter som finns hos Arbetsmiljöverket. Det finns två värden: ett insatsvärde och ett gränsvärde. Vid insatsvärde ska man börja fundera över åtgärder, och gränsvärdet ska man inte överskrida.
Manicken, som är mindre än en tändsticksask, kan användas för mätning av alla arbetsuppgifter där vibrationer är vanligt förekommande, till exempel vid skogsavverkning, trädgårdsarbete, eller av tandvårdspersonal, byggarbetare och elektriker.
– Den kan även användas i yrken där man kör fordon, som lastbilschaufför och bussförare. Det finns ingen begränsning på det sättet. Allt som skakar och rör sig kan man mäta, säger Lage Burström.
Smartvib kommer att kosta runt ett par tusen kronor och projektet finansieras av AFA Försäkring.

Krister Zeidler
Mer om Vibrationer
-
Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer
Vibrationer • Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Inom kort kommer en EU-förordning för säkrare användning av vibrerande maskiner.
-
Han vill få vibrationsskadade att söka hjälp i tid
Vibrationer • Arbete med vibrerande maskiner kan leda till livslånga besvär och handikapp. Trots det söker många hjälp för sent. Varför det är så och hur man kan ändra beteendet ska ett forskningsprojekt i Lund försöka ta reda på.
-
Vibrationsskadorna förändrade hela livet
Vibrationer • Han kan inte hålla i en telefon eller gå ut med sin hund utan att händerna vitnar och gör ont. För 49-årige Robert Andersson har vibrationsskadorna han fick i jobbet som snickare vänt upp och ned på tillvaron. Och han är långt ifrån ensam om att drabbas.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.