
Bild: Istockphoto
Mängder av mikroorganismer vid sophantering
Publicerat 7 november 2016
Uppemot 50 000 bakterier och nästan lika många svampsporer per kubikmeter luft. Så stora mängder mikroorganismer utsätts renhållningsarbetare för under en arbetsdag. Det visar en dansk forskningsstudie.
– Jämfört med luftkvaliteten i stort är renhållningsarbetare utsatta för markant högre koncentrationer av mikroorganismer när de hanterar avfall och när de sitter i förarhytten på sopbilen, säger Anne Mette Madsen, seniorforskare vid det danska nationella centret för arbetsmiljö, i en kommentar.
För att kunna mäta vilken typ av mikroorganismer det handlar om och i vilken omfattning, har ett antal renhållningsarbetare fått bära partikelsamlare. Det är en apparat som gör att partiklar i luften fastnar på ett filter. Dessutom fanns partikelsamlare i förarhytten på sopbilarna.
Forskarna hittade 23 olika arter av svampar och 38 olika typer av bakterier i proverna. Exempelvis hittades 11 olika typer av penicillin-svampar. Penicillin-svampar kan ge astma, i synnerhet för personer som är extra känsliga för svampsporer.
De bakterier och svampsporer som fanns i höga koncentrationer i de personliga proverna fanns också i lägre koncentrationer inne i sopbilarnas förarhytter.
– Det tyder på att renhållningsarbetarna själva transporterar bakterier och svampsporer från avfallet in i förarhytten. Förmodligen sker det genom att mikroorganismerna sitter på hud och kläder.
Bättre hygien i kan vara ett sätt att minska andelen mikroorganismer, enligt forskarna.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Allergier
-
Handsprit skonsammare än tvål
Allergier • Den som behöver tvätta händerna ofta på jobbet eller lätt blir torr om dem bör undvika tvål och vatten och satsa på handsprit i stället.
-
Mjöldammsallergi tvingar bagare att byta yrke
Allergier • Fettisdagen innebär bråda tider för landets bagare. Men det är viktigt att hantera mjöl rätt eftersom mjöldammsallergier tvingar bagare att byta yrke.
-
Handeksem orsakar stort lidande
Allergier • Arbetsmiljön är den största riskfaktorn för att utveckla handeksem. Så här tar du hand om dina händer.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.