
Bild: Telenor
Kontoret flyttar ut
Publicerat 9 augusti 2016
Att vara ute i naturen har länge rekommenderats för att motverka stress. Men vad händer om kontoret flyttar ut i det gröna? Susanna Toivanen som forskar om framtidens arbetsplatser vill undersöka om det går att få positiva hälsoeffekter av att jobba ute några timmar om dagen.
I dagarna lanserar mobiloperatören Telenor ett mobilt utomhuskontor. Det kommer att finnas i Umeå, Sundsvall, Gävle, Borlänge och Falun under fem veckor. Projektet görs tillsammans med Susanna Toivanen, arbetsmiljöforskare och docent i sociologi vid Stockholms universitet. Hon har länge intresserat sig för forskning som handlar om naturens läkande effekter och vill nu undersöka hur de kan överföras till våra arbetsmiljöer.
– Om naturvistelse kan öka hållbarhet och hälsa i arbetslivet så vore det ju fantastiskt. Jag tror att naturen är en dold resurs i arbetslivet och att vi kommer se mer av det som Telenor testar, säger hon.
Alternativa kontorsformer har blivit vanligare på senare år med exempelvis aktivitetsbaserade kontor, men hittills har få vågat ta steget utanför kontoret. Arbetslivet har samtidigt blivit alltmer gränslöst i tid och rum och många kan jobba på distans.
– Många kan då välja att gå ut och jobba. Det behöver inte innebära att man sitter ute i åtta timmar utan det kan räcka med en kortare stund. Sen har det ju alltid funnits människor som valt att ta en lunchpromenad för att öka sitt välbefinnande under arbetsdagen. Men hittills har det inte varit norm utan upp till individen, säger Susanna Toivanen.
Tekniken tror inte Susanna Toivanen blir något problem. Vill vi ha utrustning som klarar förhållandena utomhus så kommer det att utvecklas. Telenor har gjort en prototyp för hur det skulle kunna se ut men redan nu kan företag som har en grön yta eller ligger med närhet till strövområden fundera på hur de bättre kan nyttjas, säger hon.
Utöver de positiva hälsoeffekterna av att jobba ute tror Susanna Toivanen även att det kan påverka våra kognitiva funktioner som minne och kreativitet.
– Att ha vissa möten utomhus tror jag kan vara bra. Ofta säger man att stämningen sitter i väggarna men om man är utomhus får man en helt annan dynamik och man kommunicerar på ett nytt sätt.
Här finns utomhuskontoren
- Umeå, Vänortsparken, 8-11 augusti
- Sundsvall, Oasen, 15-18 augusti
- Gävle, parken framför Stadsbiblioteket, 22-25 augusti
- Falun, parken vid korsningen Promenaden och Vallmansgatan, 29 augusti-1 september
- Borlänge, Liljeqvistska Parken, 5-8 september
Kontoren är öppna för allmänheten mellan kl. 09-16 på vardagar.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Innovationer
-
Fler liv kan räddas på bygget med ny teknik
Innovationer • När en byggnadsarbetare på en mindre ort skadar sig kan det ta tid innan räddningspersonal är på plats. Men tack vare en ny teknik för livräddning på distans är det möjligt att starta avancerade livräddningsinsatser redan innan ambulansen kommer.
-
App skyddar mot värme- och köldstress
Innovationer • Utomhusarbete vid väldigt höga eller låga temperaturer kan leda till värme- eller köldstress och ökar risken för olyckor. Med hjälp av en individuellt anpassad app kan de som jobbar utomhus få råd om hur man förebygger och hanterar värme och kyla.
-
Så skapas ett kreativt klimat
Innovationer • Tålamod och bra samarbete. Det krävs för att driva en idé oavsett om man är Nobelpristagare eller bara vanlig anställd som vill förbättra arbetsmiljön.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
-
En kram kan skydda mot stress
Stress • En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.