Hoppa till huvudinnehållet

Att ha komplicerade arbetsuppgifter skyddar mot Alzheimers sjukdom.

Bild: iStockphoto

Må bra

Krävande jobb skyddar mot Alzheimer

Lång utbildning, komplexa arbetsuppgifter och chefsuppdrag. Det är tre faktorer som halverar risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Det visar en studie från Örebro universitet.

Lars-Gunnar Gunnarsson, professor i neurologi och specialist i arbets- och miljömedicin har tillsammans med Lennart Bodin, professor i statistik vid Örebro universitet gått igenom ett stort antal studier om sambandet mellan faktorer i arbetsmiljön och risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Resultatet visar att risken att drabbas minskas i proportion till hur mycket hjärnan används i arbetslivet. Personer med lång utbildning, komplexa arbetsuppgifter och arbetsledande ställning löper en halverad risk att insjukna.

– Den allra tuffaste utmaningen för hjärnan är att ha många sociala kontakter och nätverk. Det innebär att den skyddande effekten inte är lika stor för den som bara sitter framför datorn med svåra uppgifter men saknar sociala kontakter. Den högsta skyddsfaktorn får man om man dessutom jobbar med människor, sa Lars-Gunnar Gunnarsson när han presenterade studien vid ett seminarium arrangerat av AFA Försäkring.

Att ha Alzheimer i den nära släkten är en faktor som ökar risken att drabbas. Exakt hur stor betydelse den genetiska kopplingen har vet inte forskarna men enligt Lars-Gunnar Gunnarsson kan den vägas upp av skyddsfaktorer som lång utbildning och komplicerade arbetsuppgifter.

– Men om man har nära släktingar som insjuknat i Alzheimer före 65 års ålder väger de genetiska faktorerna tyngre, sa han.

Andra faktorer i arbetsmiljön som kan öka risken för att drabbas av Alzheimer är att man i arbetet hanterar mycket kemikalier eller att man utsätts för starka elektromagnetiska fält.

När det gäller den egna hälsan visar studien att motion och medelhavskost har en skyddande effekt. Medelhavskost innebär att man äter fleromättade fetter istället för mättade samt att man äter mycket grönsaker. Den som röker löper ökad risk att drabbas.

Ladda ner studien:

 

FAKTA

Om Alzheimer

Drygt hälften av alla demenssjukdomar orsakas av Alzheimers sjukdom. Andra vanliga orsaker till demens är kärlsjukdom eller trauma, till exempel en skallskada som man fått i en arbetsolycka. I västvärlden lider cirka 7 procent av befolkningen av Alzheimer. I åldersgruppen 90 + är det 20 procent som har Alzheimers.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Må bra

Senaste om Forskning