
Bild: iStockphoto
Krävande jobb skyddar mot Alzheimer
Publicerat 15 januari 2016
Lång utbildning, komplexa arbetsuppgifter och chefsuppdrag. Det är tre faktorer som halverar risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Det visar en studie från Örebro universitet.
Lars-Gunnar Gunnarsson, professor i neurologi och specialist i arbets- och miljömedicin har tillsammans med Lennart Bodin, professor i statistik vid Örebro universitet gått igenom ett stort antal studier om sambandet mellan faktorer i arbetsmiljön och risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Resultatet visar att risken att drabbas minskas i proportion till hur mycket hjärnan används i arbetslivet. Personer med lång utbildning, komplexa arbetsuppgifter och arbetsledande ställning löper en halverad risk att insjukna.
– Den allra tuffaste utmaningen för hjärnan är att ha många sociala kontakter och nätverk. Det innebär att den skyddande effekten inte är lika stor för den som bara sitter framför datorn med svåra uppgifter men saknar sociala kontakter. Den högsta skyddsfaktorn får man om man dessutom jobbar med människor, sa Lars-Gunnar Gunnarsson när han presenterade studien vid ett seminarium arrangerat av AFA Försäkring.
Att ha Alzheimer i den nära släkten är en faktor som ökar risken att drabbas. Exakt hur stor betydelse den genetiska kopplingen har vet inte forskarna men enligt Lars-Gunnar Gunnarsson kan den vägas upp av skyddsfaktorer som lång utbildning och komplicerade arbetsuppgifter.
– Men om man har nära släktingar som insjuknat i Alzheimer före 65 års ålder väger de genetiska faktorerna tyngre, sa han.
Andra faktorer i arbetsmiljön som kan öka risken för att drabbas av Alzheimer är att man i arbetet hanterar mycket kemikalier eller att man utsätts för starka elektromagnetiska fält.
När det gäller den egna hälsan visar studien att motion och medelhavskost har en skyddande effekt. Medelhavskost innebär att man äter fleromättade fetter istället för mättade samt att man äter mycket grönsaker. Den som röker löper ökad risk att drabbas.
Om Alzheimer
Drygt hälften av alla demenssjukdomar orsakas av Alzheimers sjukdom. Andra vanliga orsaker till demens är kärlsjukdom eller trauma, till exempel en skallskada som man fått i en arbetsolycka. I västvärlden lider cirka 7 procent av befolkningen av Alzheimer. I åldersgruppen 90 + är det 20 procent som har Alzheimers.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Må bra
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Sex steg för att bota telefonskräck
Må bra • Mer än var tredje svensk känner obehag för att prata i telefon. Samtidigt visar forskning att vi mår bättre av att prata med varandra än att skriva.
-
Fyra steg – så blir träningen en vana
Må bra • Skaffa ett gymkort är enkelt, men att behålla den nya träningsvanan kan vara utmanande. Lyckligtvis finns det knep att hämta från psykologiforskningen.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.