Gränslöst arbete under luppen
Publicerat 7 mars 2016
Trafikverket satsar fyra miljoner kronor på att undersöka för- och nackdelar med ny teknik och gränslöst arbete. 6500 anställda bjuds in till projektet som genomförs tillsammans med Gävle högskola.
Det övergripande målet för Trafikverket är att skapa en modern och hållbar arbetsplats, och för att göra det tar verket nu hjälp av forskare. Projektledare är Helena Jahncke, doktor i psykologi vid Gävle högskola.
– Vi vill se vilka fördelar och nackdelar det finns med att vara tillgänglig även utanför arbetstid. Eftersom vi mer och mer använder oss av tekniska hjälpmedel är det viktigt att användningen blir hållbar och att vi utvecklar tekniken för människan, säger hon.
Enligt Helena Jahncke finns det internationella studier som pekar på samband mellan arbete utanför ordinarie arbetstid och sjukdomar relaterade till psykisk ohälsa, mage, hjärta och kärl.
– Stress behöver ju inte vara negativt, men vi måste få perioder av återhämtning för att kunna hantera kraven i vår vardag. Det är när vi inte får möjlighet att återhämta oss som det finns risk för ohälsa, säger hon.
I ett första steg i projektet genomförs en enkätundersökning där Trafikverkets alla 6 500 medarbetare bjuds in att delta. Frågorna i enkäten handlar till exempel om hur de anställda upplever gränsen mellan arbete och fritid, om de tänker på jobbet även utanför arbetstid, om de har kontakt med kunder eller kollegor på helgen, hur fritiden ser ut, hur de sover och upplever sin hälsa i stort.
Med utgångspunkt från enkätundersökningen kan projektet få kunskap om det till exempel är så att vissa grupper på arbetsplatsen är mer utsatta än andra. Kartläggningen ger också möjlighet att utveckla, testa och utvärdera strategier för att förebygga risker i olika grupper.
– Vi kommer också kunna jämföra resultaten med en kontrollgrupp i samma organisation. Det är sällan vi som forskare får tillfälle att följa en organisation över så lång tid och utvärdera vad som fungerar och vad som är lönsamt. Att få arbeta med en så här stor organisation är en stor fördel. Det här upplägget gör resultaten mycket mer tillförlitliga, säger Helena Jahncke.
Carin Hedström
Mer om Stress
-
Stress bakom många dödsolyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar i arbetsrelaterade olyckor på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Stress bakom många dödsolyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar i arbetsrelaterade olyckor på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
-
En av fem brittiska läkare använder AI
AI • En av fem brittiska allmänläkare använder sig av generativa AI-verktyg, som Chat GPT, i sitt arbete, enligt en ny undersökning.
-
Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt
Arbetssjukdomar • Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet.