Hoppa till huvudinnehållet
Kemikalier

3D-skrivare sprider nanopartiklar

Allt fler företag har börjat använda 3D-skrivare för att ta fram detaljer och produkter. Tekniken är konkurrenskraftig, framför allt inom tillverkningsindustrin. Men ny forskning visar att 3D-tekniken kräver skyddsåtgärder.

Bil- och flygindustrin har länge framställt olika komponenter med 3D-teknik. Även dental- och medicinteknikindustrin använder 3D-skrivare i sin produktion. Forskare vid finska Arbetshälsoinstitutet, Aalto-universitetet och Helsingfors universitet har studerat skrivarnas utsläpp. De konstaterat att utskrifter med plast avger nanopartiklar som kan vara farliga för hälsan och att åtgärder är nödvändiga.

– Det säkraste sättet att minska exponeringen är att leda utsläppen bort från rumsluften. Man kan skaffa sig en skrivare som är inkapslad, så att den inte ger ifrån sig så mycket utsläpp. Man kan också placera skrivaren i ett särskilt rum, säger forskaren Anna-Kaisa Viitanen vid Arbetshälsoinstitutet.

Rådet från forskarna är att de arbetsplatser där medarbetare dagligen utsätts för exponering bör identifiera omfattningen och vidta åtgärder för att minska den. Det är också viktigt att kunna hantera utskriftsmaterial och temperaturer på rätt sätt.

– De värmeformbara plaster som oftast används måste hettas upp för att kunna formsprutas. Den oljebaserade ABS-plasten till cirka 230–250 grader före användningen, medan den biologiskt nedbrytbara PLA-plasten kräver upphettning till cirka 180–210 grader, säger forskningsdirektör Jukka Tuomi vid Aalto-universitetet.

Mätningarna visar att utsläppen ökar betydligt vid högre temperaturer. Detta gäller för både ABS- och PLA-plast. Därför är det avgörande att vara noga med utskriftsmaterialet och enbart använda sådan plast som lämpar sig för ändamålet.

– Det betyder att exempelvis dryckesmuggar måste skrivas ut i livsmedelsplast och smycken i sådana plaster som tryggt kan användas i hudkontakt, förklarar Kirsi Kukko.

Undersökningen av 3D-skrivare är en del av ett större forskningsprojekt om arbetsmiljö och 3D-teknik. I höst räknar man med att publicera de första anvisningarna om arbete med 3D-skrivare. Hela projektet kommer att vara slutfört i slutet av 2016.

bild på Peter  Rehnfeldt

Peter Rehnfeldt

Mer om Kemikalier

Senaste om Forskning