3D-skrivare sprider nanopartiklar
Publicerat 7 juni 2016
Allt fler företag har börjat använda 3D-skrivare för att ta fram detaljer och produkter. Tekniken är konkurrenskraftig, framför allt inom tillverkningsindustrin. Men ny forskning visar att 3D-tekniken kräver skyddsåtgärder.
Bil- och flygindustrin har länge framställt olika komponenter med 3D-teknik. Även dental- och medicinteknikindustrin använder 3D-skrivare i sin produktion. Forskare vid finska Arbetshälsoinstitutet, Aalto-universitetet och Helsingfors universitet har studerat skrivarnas utsläpp. De konstaterat att utskrifter med plast avger nanopartiklar som kan vara farliga för hälsan och att åtgärder är nödvändiga.
– Det säkraste sättet att minska exponeringen är att leda utsläppen bort från rumsluften. Man kan skaffa sig en skrivare som är inkapslad, så att den inte ger ifrån sig så mycket utsläpp. Man kan också placera skrivaren i ett särskilt rum, säger forskaren Anna-Kaisa Viitanen vid Arbetshälsoinstitutet.
Rådet från forskarna är att de arbetsplatser där medarbetare dagligen utsätts för exponering bör identifiera omfattningen och vidta åtgärder för att minska den. Det är också viktigt att kunna hantera utskriftsmaterial och temperaturer på rätt sätt.
– De värmeformbara plaster som oftast används måste hettas upp för att kunna formsprutas. Den oljebaserade ABS-plasten till cirka 230–250 grader före användningen, medan den biologiskt nedbrytbara PLA-plasten kräver upphettning till cirka 180–210 grader, säger forskningsdirektör Jukka Tuomi vid Aalto-universitetet.
Mätningarna visar att utsläppen ökar betydligt vid högre temperaturer. Detta gäller för både ABS- och PLA-plast. Därför är det avgörande att vara noga med utskriftsmaterialet och enbart använda sådan plast som lämpar sig för ändamålet.
– Det betyder att exempelvis dryckesmuggar måste skrivas ut i livsmedelsplast och smycken i sådana plaster som tryggt kan användas i hudkontakt, förklarar Kirsi Kukko.
Undersökningen av 3D-skrivare är en del av ett större forskningsprojekt om arbetsmiljö och 3D-teknik. I höst räknar man med att publicera de första anvisningarna om arbete med 3D-skrivare. Hela projektet kommer att vara slutfört i slutet av 2016.

Peter Rehnfeldt
Mer om Kemikalier
-
Så kan frisörer jobba säkrare
Kemikalier • Genom att se över sitt arbetssätt och använda rätt typ av hårvårdsprodukter kan risken för frisörer att utsättas för skadliga kemikalier minska.
-
Gränsvärde för klor i simhallar på väg
Kemikalier • De allra flesta simhallar använder klor för att desinfektera bassängvattnet. För personalen som vistas där dagligen kan det resultera i irriterade ögon och luftvägar.
-
Ny studie belyser risker med kobolt
Kemikalier • Kobolt, som används inom bland annat hårdmetallindustrin, kan ge hudproblem och eksem som i förlängningen gör att man inte kan vara kvar på sin arbetsplats. Forskare efterlyser nu gränsvärden för hudexponering av ämnet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
AI som kan tolka känslor testas i arbetslivet
AI • Emotion AI som kan tolka människors kroppsspråk är det senaste inom den tillämpade AI-forskningen.
-
Forskare kartlägger hotellstäd genom att testa själva
Arbetsmiljöarbete • Att städa på hotell är fysiskt krävande och samtidigt finns en förväntan att de som gör jobbet ska synas och märkas så lite som möjligt. Nu kartlägger forskare i Dalarna hotellstädarnas arbete genom att själva utföra det.