
Bild: Istock
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Publicerat 14 oktober 2024
Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Genom att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan rätt val göra skillnad för både trivsel och effektivitet. Här är fem tips för att göra en bra upphandling av kontorsstädning.
1. Välj en firma med kollektivavtal
Det är viktigt att städfirman har kollektivavtal. Det garanterar att personalen har rimliga löner och schyssta arbetsvillkor. Dessutom kan ni se om företaget är auktoriserat. Det innebär att de kontrolleras regelbundet och följer branschstandarder. Vilka som har kollektivavtal och vilka som är auktoriserade hittar man enkelt och sökbart på branschorganisationen Serviceföretagens hemsida.
2. Satsa på miljövänliga alternativ
Miljömedvetenhet är en viktig del av modern städning. Se till att städfirman använder miljömärkta produkter och hållbara metoder. Vissa firmor kan till exempel använda teknik som anpassar städfrekvensen efter hur mycket utrymmen används, vilket sparar både tid och resurser.
3. Gör en ordentlig behovsanalys
Innan ni bestämmer vilken städfirma ni ska anlita är det viktigt att förstå hur era behov ser ut. Hur stora ytor behöver städas, hur ofta och vilka specifika utrymmen kräver mest uppmärksamhet? Genom att vara tydliga med era behov från början kan ni få en mer anpassad och effektiv städtjänst. Ett tips är att använda städföretagets kompetens och ha en dialog kring behoven. Städföretaget har oftast god kunskap om vilken typ av städning som behöver utföras.
4. Justera städfrekvensen efter säsong
Städfrekvensen kan variera beroende på kontorets beläggning och säsong. Under vinterhalvåret kan entréer och gemensamma utrymmen behöva städas oftare, medan städningen kan minskas under semestertider. Anpassa städningen efter hur kontoret används för att optimera både tid och resurser.
5. Var tydlig i upphandlingen och följ upp regelbundet
När ni skriver er upphandling, var så specifika som möjligt med vad ni förväntar er. Det gör det lättare att jämföra olika offerter och säkerställer att städfirman förstår era behov. Glöm inte att regelbundet följa upp att tjänsten lever upp till förväntningarna och gör justeringar om det behövs. Att upphandla städtjänster handlar om mer än att hålla kontoret rent. Genom att välja en seriös städfirma med rätt arbetsvillkor och hållbara metoder kan ni skapa en bättre arbetsmiljö och bidra till en mer hållbar framtid.
Tips från Marcus Lindström, chef på Almega Serviceföretagen

Henrik Lenngren
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Nytt system för att rapportera det positiva i arbetsmiljön
Arbetsmiljöarbete • Nu kan arbetsplatser rapportera det som fungerar – inte bara tillbud och olycksrisker. En ny funktion i det digitala IA-systemet gör det möjligt att lyfta goda arbetsmiljöexempel och sprida dem vidare i organisationen.
-
Enkla anpassningar kan göra stor skillnad
Arbetsmiljöarbete • Flexibla lösningar och ett inkluderande ledarskap krävs för att möta de hinder som personer med funktionsnedsättning ställs inför i arbetslivet.
-
Bättre jobb men mer stress
Arbetsmiljöarbete • Jobbkvaliteten har blivit bättre de senaste femtio åren i Sverige men samtidigt har stressen ökat kraftigt
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så blir du bättre på att mingla
Möten • Känner du dig obekväm när det är dags för mingel på jobbet? Det finns enkla knep för att övervinna sin mingelskräck och bli säkrare och mer avslappnad.
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.