Hoppa till huvudinnehållet
En chef pratar med en nyanställd ungdom i en butik.

Bild: Istock

Unga

Första sommarjobbet påverkar ungas syn på arbetslivet

Ett sommarjobb är första kontakten med arbetslivet. Det är härligt att tjäna egna pengar och att ingå i ett nytt sammanhang. Men för att det ska bli en bra upplevelse finns det sådant som både sommarjobbare och arbetsgivare bör tänka på. 

På Norra Begravningsplatsen i Solna tar de emot ett femtiotal sommarjobbare varje sommar. Det har de gjort i många år och har bra rutiner runt det. Alla ungdomarna ingår i ett arbetslag med en förman.  

– Vi har två eller tre sommarjobbare i varje grupp. Eftersom det är skillnad i mognadsgrad mellan en 16-åring och en 18-åring så sätter vi aldrig tre i samma ålder i en grupp utan blandar så att de får draghjälp av varandra, säger Maria Blomberg, som är biträdande enhetschef på Stockholms kyrkogårdsförvaltning. 

Maria Blomberg
Maria Blomberg är biträdande enhetschef på Stockholms kyrkogårdsförvaltning. Hon är med och tar emot många sommarjobbare.
Bild: Privat

Första dagen på jobbet är det mycket praktiskt, med nycklar, kläder och att bli visad var toaletten är. Sedan är det påminnelser om att ta med matlåda, hänglås till skåpet och egen vattenflaska, menar Maria Blomberg.  

De flesta har aldrig varit på en arbetsplats tidigare

– De flesta har aldrig varit på en arbetsplats tidigare. De första dagarna behöver de veta enklare grejer, som att inte hålla på med mobilen, vikten av att passa tider och veta när man ska ta rast och hur länge.  

Innan pandemin brukade kyrkogårdsförvaltningen ha ett informationsmöte under våren med alla sommarjobbare på plats. Men mötet var i maj, och de som skulle jobba i juli hade glömt en del. Nu får de hem information i form av en broschyr som de kan läsa igenom innan. Med info om allt från anställningen, löneutbetalning, arbetsuppgifter, till värderingar och kontaktuppgifter. 

–Våra förmän har ett tränat öga för att se vilka som behöver lite mer stöd. Vissa är väldigt självständiga från början, andra behöver man gå med bredvid. Det är jätteviktigt att vi som arbetsgivare är tydliga, kanske till och med övertydliga. Och vi säger till sommarjobbarna att om det är något de inte förstår så ska de fråga igen, det ska inte kännas obekvämt.  Vi kollar av att de har förstått instruktionen.  Det ska inte kännas obekvämt.  


Maria Blomberg säger att det är deras ansvar som arbetsgivare att se till att sommarjobbarna har det bra på arbetet och får det stöd de behöver för att kunna göra ett bra jobb. De gör också en utvärdering av sig själva som arbetsgivare efter varje sommar för att se vad som har funkat och vad de kan göra ännu bättre.  

– Sommaren är vår högsäsong, vi gillar perioden när sommarjobbarna kommer. För många av dem är det första steget in i ett långt arbetsliv. Och jag brukar säga till dem att det förmodligen är det första jobbet som kommer att stå i deras CV. Det händer att arbetsgivare ringer mig för att få referenser när de sen söker andra jobb, säger Maria Blomberg 

Elsa Alm
Elsa Alm, ungomssekreterare på LO.
Bild: LO

På LO jobbar ungsekreteraren Elsa Alm med frågor som rör just unga. Hon har några viktiga råd och tips till den som ska sommarjobba. 

– Det ska vara en rolig upplevelse av att få in en fot på arbetsmarknaden, inte otryggt. Jag tycker att man ska fråga sin arbetsgivare om det finns kollektivavtal. Det är en grundbult med förhandlade rättigheter och där ingår också försäkringar om något skulle hända på arbetet. Om det känns svårt att fråga arbetsgivaren går det alltid att ringa vår hjälptelefon. 

Hon betonar också vikten av ett skrivet anställningsavtal, vilket både underlättar för sommarjobbaren och arbetsgivaren. Där ska det tydligt framgå vem som jobbar, vem som är arbetsgivare, arbetsuppgifterna, arbetstider, under vilken period och lön. 

– Något annat att tänka på är det vi kallar solskensavtal. Den som jobbar i en glasskiosk får kanske veta av arbetsgivaren att det inte finns något arbete under eftermiddagen, eller nästa dag, eftersom det ska regna. Det är inte okej, inte heller att behöva utföra andra arbetsuppgifter än de som ingår i anställningsavtalet. Du ska ha betalt för den tid som är bestämd och de arbetsuppgifter som står i ditt avtal. 

Elsa Alm tror att det är många unga som inte har koll på sina rättigheter när de sommarjobbar. Men sommarjobbare har samma lagstadgade rättigheter som alla andra på arbetsmarknaden. 

– Även om du säljer jordgubbar vid vägkanten har du rätt till rast var femte timme liksom att gå på toa några gånger däremellan. Och om du provjobbar har du alltid rätt till ersättning. 

Mottagandet som unga får påverkar deras bild av arbetsmarknaden.

Hon tar också upp sommarjobb där det ingår mat och bostad, för den som kanske  
jobbar på ett ridläger, då räknas mat och bostad som lön och ska förmånsbeskattas. Hon betonar också att den som är under 18 år varken ska hantera pengar eller göra tunga lyft.  

– Jag tycker att arbetsgivare ska tänka på att deras mottagande påverkar vilken bild vi unga får av arbetsmarknaden. Många arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens, har man en arbetsplats där sommarjobbarna trivs kanske de också vill komma tillbaka. 

Vad var ditt första sommarjobb? 
– Först ett genom kommunen och sen på en snabbmatskedja. För lönen köpte jag en svart latexkappa med rosa ärmar och krage. Det var en frihet att ha egna pengar. 

FEM TIPS

Till arbetsgivare

 • Se sommarjobbarna som en tillgång och en framtida rekryteringsbas.
 • Informera tydligt och tänk på att de kanske aldrig har varit på en arbetsplats.
 • Ge konstruktiv återkoppling och ta avstämning tidigt om det är något som avviker. Ge beröm när det fungerar.
 • Anpassa handledningen efter sommarjobbaren. 
 • Utvärdera och ta med erfarenheterna till nästa år. 

Källa: Maria Blomberg

FEM TIPS

Till sommarjobbare

 • Lyssna noga till instruktioner, du ska få veta vilka risker som finns och hur du kan jobba säkert.
 •  Våga fråga, ingen fråga är för dum. 
  Om en arbetsuppgift känns för tung eller för svår – säg till arbetsgivaren.  
 • Händer något tillbud eller något avvikande – som att du slinter med kniven, håller på att välta med motorgräsklipparen eller upplever en människa som hotfull – berätta för chefen.
 • Om olyckan är framme, trots alla säkerhetsåtgärder, kontakta arbetsgivaren.

Källa: Arbetsmiljöverket

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Unga

Senaste om Tips och råd