Hoppa till huvudinnehållet

Den fysiska arbetsmiljön spelar stor roll för hur du trivs och presterar på jobbet, anser inredaren Linnea Stark

Bild: Johanna Demir

Kontor

Så skapar ni en kreativ arbetsmiljö

Hur vi utformar våra fysiska arbetsmiljöer kan göra stor skillnad för vår kreativitet och välmående på jobbet. Inredaren Linnea Stark ger sina bästa tips för att lyckas.

Vilken betydelse har vår fysiska arbetsmiljö för hur vi mår och presterar på jobbet? Ställs frågan till inredaren Linnea Stark är svaret solklart.

– Den fysiska miljön spelar en jättestor roll. Hur arbetsplatsen är utformad kan antingen försämra eller förbättra din kreativitet och hur du mår. Vi tillbringar mycket tid på våra arbetsplatser och det är klart att vi påverkas av den miljön vi vistas i, säger hon.

Färgval, ljudmiljö och belysning är några exempel på saker som påverkar oss. Starka färger, höga ljud och starkt ljus kan stjäla mycket fokus från arbetsuppgiften vi har framför oss, och trötta ut oss i onödan, enligt Linnea Stark.

– Om man sitter i en miljö med mycket stimuli visar forskning att våra hjärnor har fullt upp att hantera alla stimuli, vilket gör det svårare för oss att fokusera på vårt arbete, säger hon.

Dova färger fungerar bra

Så vad är receptet för att skapa en arbetsmiljö som främjar kreativitet och välmående? Enligt Linnea Stark handlar det om att skapa en lugn och harmonisk miljö, med lite stimuli men stor flexibilitet. Första steget kan vara att se över vilka färger vi använder.

– Man ska satsa på dova färger, gärna med lite svärta i. Färgpsykologin har visat att signalfärger som rött och orange kan stressa oss. Naturen har en känd avstressande effekt så var gärna generös med växter. Att använda färgval som påminner om naturen som grönt och blått är också bra, det kan öka känslan av lugn och trygghet, säger hon.

Belysning som följer dagsljuset

Belysningen har också en viktig roll. Och här gäller den gyllene medelvägen. En alltför stark belysning kan leda till att vi börjar kisa och spänner oss, medan en alltför svag kan göra oss trötta. Linnea Stark förespråkar därför olika belysningar under dagen beroende på dagsljuset – och att investera i en dimmer.

– Varje arbetsplats bör ha egen belysning som kan justeras efter behov, säger hon.

Nästa steg kan vara att fundera över utrustningen. Mjuka material som heltäckningsmattor, generöst med textilier och mjuka stolar skapar en ombonad känsla – och minskar dessutom ljudvolymen. Det klassiska konferensrummet ger hon inte mycket för.

– Mötesrum i Sverige är ofta utformade på samma sätt – med ett jättestort bord i mitten som gör att folk får stryka längs med sidorna för att få plats, och en person som står framme vid whiteboarden och presenterar. Det främjar inte kreativitet. Välj i stället runda bord, då ser alla varandra och vi plockar bort hierarkin. Det ska finnas gott om plats i rummet så att det är enkelt för alla mötesdeltagare att ta ett kliv fram till whiteboarden och bidra och bolla idéer. Och ha hjul på alla stolar och bord så att det är lätt att möblera efter mötets syfte och behov, säger Linnea Stark.

Aldrig varit viktigare med fina kontor

Att göra arbetsplatsen till en kreativ mötesplats har aldrig varit viktigare. När tusentals svenskar jobbat hemifrån under pandemin behöver kontoren öka sin attraktivitet för att fortsätta kännas intressanta, menar Linnea Stark.

– Under pandemin har kontoren fått konkurrens från hemmakontoren, som har funkat väldigt bra för många. Man kommer inte vilja pendla in till ett urtrist kontor så många arbetsplatser behöver snäppa upp sig. Alla företag i dag är väldigt konkurrensutsatta och att satsa på en trevlig arbetsmiljö är en relativt billig investering för att locka och behålla duktiga medarbetare, säger hon.

 

 

TIPS

Skapa en kreativ arbetsmiljö

  • Variera miljön och fortsätt utveckla den. Skapa trygghet genom kultur och mjuka material såsom mattor, textilier och mjuka material.
  • Använd lugna och dämpade kulörer för koncentration och kreativitet
  • Addera vackra inslag
  • Ta till vara på informella mötesplatser, fikarummet, hissen, kopieringsrummet.
  • Högt i tak skapar stora tankar - tänk konstnärsateljé
  • Många mötesrum och anpassade för olika saker
  • Väv in naturen på arbetsplatsen, genom fönster, växtlighet och inredningsdetaljer.
  • Skapa avskilda och tysta arbetsplatser.
  • Skapa riktigt bra mötesplatser med de bästa förutsättningarna för kommunikation.

Källa: Linnea Stark

bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Kontor

Senaste om Tips och råd