
Bild: Istock
Ta mötet till nästa nivå
Publicerat 13 oktober 2020
Att bjuda in till möte är lätt. Men desto svårare är det att få till ett bra möte där alla känner sig inkluderade, närvarande i nuet och peppade att bidra.
1. Checka in på mötet
För att få mötesdeltagarna att släppa den stressiga dagislämningen eller tankarna på allt annat jobb som väntar är det bra att checka in på mötet. Det behöver inte ta mer än någon minut och får deltagarna att bli mer närvarande i nuet. Det enklaste är att gå laget runt och sätta ord på en känsla man tar med sig in i mötet. Till exempel ”förväntansfull” eller ”stressad”.
2. Använd en humörmarkör
En annan övning som man kan testa för att inleda ett möte är att använda emojis. Deltagarna får en uppsättning emojis och ombeds välja ut den som bäst sammanfattar hur man mår i stunden. På så sätt får mötesledaren bättre pejl på gruppen och känslan i rummet.
3. Intervjua varandra
I en grupp med nya medarbetare kan man inleda mötet med att deltagarna får intervjua varandra två och två i 1–2 minuter. Ett bra tips är att mötesledaren på förhand ger frågorna och tar hänsyn till den personliga integriteten i valet av frågor. På så sätt behöver ingen känna sig tvungen att bli för privat.4. Linus på linjen
Lära känna-övningar kan också göras i grupp. Låtsas att det går en linje genom rummet. Ställ ett påstående, till exempel: ”jag gillar lära känna-övningar”. Sen får deltagarna placera sig på linjen utefter vad de tycker i frågan. Övningen kan också göras genom att använda rummets fyra hörn där varje hörn får representera en ståndpunkt i en fråga.
5. Anpassa efter målgruppen
Kalle som är nyanställd ordnar en musikquiz med svensk 70- och 80-talsmusik. Men merparten av de anställda är nya i Sverige och känner inte till svensk pophistoria. En aktivitet på en kick-off ska vara inkluderande och målgruppsanpassad, men det är lätt att missa även om intentionen är god.
6. Skapa trygghet
Ett vanligt fenomen på möten är att någon pratar mycket medan någon annan sitter helt tyst. För att få fler att bidra kan man på förhand skicka ut en fråga som alla får fundera kring inför mötet. Tystnad betyder inte nödvändigtvis att man saknar idéer utan att man behöver lite tid på sig för att reflektera. Och för att få stopp på pratkvarnarna som lätt tar över kan det vara bra att öva in några formuleringar som gör att man kan avbryta dem på ett trevligt sätt.
7. Välj plats med omsorg
Platsen för mötet gör skillnad. Om det varit en hektisk period på jobbet ska konferensen kanske förläggas till en lugn och meditativ miljö. Välj en anläggning som förstärker den känsla ni vill ha på mötet.
Källa: Sylvia Nylin, vd för Svenska Möten

Marianne Zetterblom
Mer om Möten
-
Våga ta plats och leda mötet
Möten • Alla har varit med om det. Möten som aldrig tar slut, tankar som far i väg åt annat håll och en känsla av att man står och stampar på samma ställe. Tips för bättre möten.
-
Så väljer ni rätt mötesform
Möten • Träffas fysiskt, ha hybridmöte eller mötas helt digitalt? Alternativen har blivit fler och det är inte alltid helt lätt att veta vilken mötesform som blir bäst. På fackförbundet Akavia har de rent digitala mötena visat sig vara ett bättre alternativ än att ses fysiskt när det är dags för förhandlingar.
-
Mindre toppstyrt arbetsliv har gett fler möten
Möten • Har du ofta känslan av att din arbetsdag slukas av möten? Nu visar forskning att mötena faktiskt har blivit fler och anledningen är ett mindre hierarkiskt arbetsliv där möten används för att skapa konsensus och förankra beslut.
Senaste om Tips och råd
-
Skapa en plan för krissituationer
Så gör du • På varje arbetsplats behövs en krisgrupp och en plan för krissituationer. I planen ska det bland annat framgå vilken typ av kriser som kan uppstå hos er och vem som gör vad om något händer. Sju tips.
-
Sju enkla tips för att utvecklas på jobbet
Kompetens • Här kommer några tips på hur du kan ta kontroll över din kompetensutveckling.
-
Så hanterar du smitaren på jobbet
Arbetsklimat • Smitare, tidsoptimister och martyrer som irriterar och stjäl energi. Vi har alla stött på dem, men det finns sätt att hantera de här besvärliga beteendena.