Hoppa till huvudinnehållet
Säkerhet

Vanligt att använda mobilen under bilkörning

Hela 37 procent av svenskarna skriver sms bakom ratten enligt en ny undersökning från Transportstyrelsen. Bland yrkeschaufförer är det vanligt att använda GPS eller taxameter samtidigt med bilkörning.

Att använda mobilen under bilkörning är en stor trafikfara. Den som kör i 40 km i timmen och tittar på mobilen i två sekunder hinner rulla 22 meter utan koll på vägen. Ändå är det vanligt, visar en undersökning från Transportstyrelsen.

50 procent av svenskarna uppger att de pratar i mobilen utan handsfree när de kör. 37 procent säger att de sms:ar eller använder andra textmeddelandetjänster samtidigt med bilkörningen. Inom åldersgruppen 18-30 år är det hela 56 procent som gör det. Bland yrkeschaufförer är det vanligt att knappa på GPS eller taxameter under färd.

Sedan 2013 är det förbjudet enligt lag att använda kommunikationsutrustning på ett sätt som gör föraren ouppmärksam och farlig i trafiken. Men kännedomen om lagen är låg enligt undersökningen.

– Vårt budskap är att man ska vara rädd om sig själv och ta ansvar för varandra. Sluta rattsurfa, sägerTherese Malmström , utredare på Transportstyrelsen i en kommentar.

Undersökningen gjordes under september och oktober. Drygt 6 000 webbintervjuer gjordes via en onlinepanel.

TIPS TILL YRKESCHAUFFÖRER

Använd kommunikationsutrustningen säkert

  • Hantera taxametern effektivare Vänta tills du har stannat innan du väljer zon och förbereder en ny körning. Det är säkrare, snabbare och risken för att trycka fel minskar kraftigt.
  • Ring från en säker plats Vänta tills du står stilla eller trafiken har lugnat sig innan du använder mobiltelefonen och annan kommunikationsutrustning. SMS:a eller surfa aldrig på internet när bilen är i rörelse.
  • Säker teknik Installera tekniska hjälpmedel som till exempel handsfree i din bil, då behöver du inte ta uppmärksamheten från vägen. Använd även röststyrning i telefonen för uppringning.
  • Planera innan du åker Det är säkrare och går snabbare att knappa in adressen i din gps eller mobiltelefonen innan du startar din resa. Tänk även på att uppdatera dina låtlistor innan du åker, så behöver du inte leta musik under färden.
  • Upptäck nya hjälpmedel Flera mobiltillverkare har utvecklat ett "billäge" som stänger av mobilens funktioner om du färdas över en viss hastighet och kan till exempel svara automatiskt att du är upptagen. 

(Källa Transportstyrelsen)

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Säkerhet

Senaste om Tips och råd