Hoppa till huvudinnehållet
Krönika

Vi behöver fler trygga hjärnor

I mitt jobb som psykolog och organisationskonsult kommer jag ofta i kontakt med organisationer som är inne i förändringsprocesser där medarbetarna känner sig stressade och där den organisatoriska stabiliteten inte tycks vilja infinna sig. Att vi lever i en så snabbt föränderlig och oförutsägbar omvärld gör inte saken bättre.

En sak som däremot är förutsägbar är vår hjärnas sätt att organisera sig och hantera verkligheten den befinner sig i. De sista tiotusentals åren har vår hjärna i stort sett likadan ut. Lite förenklat kan vi säga att den fungerar och navigerar verkligheten likadant i dag som för 40000 år sedan. Så vad innebär detta för dagens arbetsliv som präglas av snabba förändringar? Vad blir viktigt för organisationen att ha koll på för att vi ska kunna skapa hållbara organisationer med hållbara chefer och medarbetare?

Mitt svar är att de organisationer som kan tillgodose hjärnans urgamla behov har mycket vunnet. För hjärnans behov kommer med stor sannolikhet se likadana ut de kommande hundra åren som de gjort de senaste. Där är behovet av trygghet grundläggande. De allra flesta av oss har en tendens att bli stressade av förändringar. Det riskerar att göra oss egoistiska, problemfokuserade och kortsiktiga. Men det bästa för organisationen är medarbetare med hjärnor i trygghetsläge. Endast då har vi förmågan att höja den mentala blicken, agera för gruppens bästa, vara flexibla och strategiska. När hjärnan är lugn och trygg ökar chansen att vi klarar av att både tänka och agera långsiktigt.

Att vi har mycket att vinna på arbetsmiljöer som skapar trygga hjärnor hos chefer och medarbetare är inte svårt att föreställa sig. Det är hur vi ska göra det som är den stora utmaningen. Många organisationer hyllar lärande, lösningsfokus och flexibilitet. Men innan vi kan vara där behöver vi backa bandet och se till att det mest grundläggande är tillgodosett eftersom det är svårt att vara sitt bästa jag när vi samtidigt kämpar med näsan ovanför vattenytan. Hur skapar vi trygghet för den enskilde och en känsla av tydlighet och gemenskap på arbetsplatsen? De organisationer som klarar av detta tror jag också kommer bli de mest framgångsrika och hållbara.

OM

Katrina Blom

är legitimerad psykolog och medförfattare till böckerna "Ensam eller stark – åtta principer för framgångsrika team" och "Lycka på fullt allvar – en introduktion till positiv psykologi".

Mer om Krönika

Senaste om Mer om arbetsmiljö