
Bild: Istock
Sant och falskt om mobilen
Publicerat 23 april 2025
Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
1. Att stänga appar som är öppna i bakgrunden spar batteri
FALSKT: Att ”stänga” appar kan faktiskt ha motsatt effekt eftersom appar som startas om från början ofta drar mer energi än om de får vila i bakgrunden skriver tidningen Macworld.
2. Mobilens blåa ljus påverkar sömnen
SANT: Det är vanligt att höra att man ska undvika att använda mobilen före läggdags för att inte sova sämre – och det stämmer faktiskt. Ljuset från mobilskärmen, särskilt det blå ljuset, kan störa kroppens produktion av melatonin, hormonet som hjälper dig att bli sömnig. Det visar bland annat forskning från Uppsala universitet.
3. Lägg mobilen i en skål med ris om du tappat den i vatten
FALSKT: Det finns massvis med anekdotisk bevisföring kring att mobilen kan räddas från vätskedöden om man lägger den i en skål med ris. Men faktum är att det får motsatt effekt eftersom torkningsprocessen tar längre tid varnar mobiltillverkaren Apple.
4. Mobilen lyssnar på det du pratar om
FALSKT: Hela 6 av 10 svenskar tror att mobilen lyssnar på vad de säger även när den inte används, enligt Internetstiftelsen. Hur kommer det sig annars att det dyker upp annonser för något du diskuterat med din kollega på lunchen? Men så är det inte enligt experterna. Mobiltillverkarna har byggt in funktioner som gör att mobilens mikrofon inte kan användas utan att det märks. Dessutom finns det andra mycket mer praktiska sätt att samla in data om dig och visa annonser.
5. Flitigt mobilanvändande kan ge gamnacke
KANSKE: Vi tillbringar en stor del av dygnet med att ha huvudet böjt över mobilen. Huvudets tyngd ökar påfrestningen på nacke och ryggrad, enligt Arbetsmiljöverket. I studier av tandläkare har man kunnat se ett samband mellan böjd nacke och nacksmärta. I genomsnitt använder svenskar mobilen fyra timmar per dag enligt Folkhälsomyndigheten. Nackproblem är ett utbrett folkhälsoproblem, men det är oklart om mobilen är boven i dramat eller om det är stillasittande och statiska arbetsställningar. För att undvika problem ska man tänka på hållningen – vi är skapta för en upprätt position. Och förstås – röra sig mer och växla arbetsställning.

Marianne Zetterblom
Mer om Verktyg och produkter
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
-
Företagshälsovården får uppdaterade riktlinjer
Verktyg och produkter • Snart finns uppdaterade riktlinjer som hjälper företagshälsovården att ge sina patienter råd och behandling som baseras på beprövad forskning.
-
Robotdjur i vården ställer nya krav på personalen
Arbetsmiljöarbete • Robotdjur blir allt vanligare inom demensvården. De hjälper till att dämpa oro och stimulerar till samtal. Men de kan också skapa etiska dilemman för personalen som inte får ljuga för de boende.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.