
Bild: Unsplash
Fortsatt många fallolyckor
Publicerat 8 maj 2025
Fall från höjd är fortfarande en av byggbranschens mest allvarliga olycksrisker. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats där de ska inspektera hur arbetsgivare och byggarbetsmiljösamordnare jobbar med att förebygga sådana olyckor.
Mellan 2019 och 2023 anmäldes över 2 000 fall från höjd, varav hälften ledde till sjukskrivning i minst två veckor. Under samma period dog tio personer. Nu ska Arbetsmiljöverket genomföra 1400 kontroller med fokus på fall från tak, ställningar, hissar, skyliftar och trappor.
– Vi ser fall från både fasta och rörliga byggnadsställningar, från tak där man ramlar vidare från takfotsställningen, och inåt i hisschakt. Även fall i trappor är vanligt, säger Magnus Henriksson, projektledare på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning.

I det förebyggande arbetet är det ofta små missar som får stora konsekvenser – ett räcke som saknas eller ett hisschakt utan fasta skydd.
– Det gäller att vara noggrann redan i projektets planering. Om fallriskerna inte identifieras i arbetsmiljöplanen ökar risken att de heller inte hanteras på plats. Det ser vi tyvärr bevis på, säger Magnus Henriksson.
Trots föreskrifter, utbildningar och checklistor finns exempel på arbetsplatser där skyddsutrustning ignoreras eller fallskydd monteras slarvigt.
– Det är allvarligt. Tidspress, osund konkurrens och dålig säkerhetskultur gör att man tar genvägar.
Säkerheten får stå tillbaka
I Arbetsmiljöverkets senaste arbetsmiljöundersökning uppger en tredjedel av de svarande inom bygg att säkerhetsrutiner bara följs delvis, eller inte alls.
– Det är mycket allvarligt. Att säkerheten får stå tillbaka på grund av press eller konkurrens är ett problem. Arbetsgivare behöver vara tydliga med vad som händer om regler inte följs.
Vad hoppas då myndigheten på att uppnå med de 1 400 kontrollerna?
– Vi vill att lagstiftningen ska efterlevas bättre, och att man väljer och använder utrustning som verkligen motsvarar de risker som finns. Alltifrån byggställningar och hissar till skyliftar. Och att de är korrekt kontrollerade och besiktigade.
Privatpersoner omfattas inte av arbetsmiljölagen, och myndigheten brukar därför inte ge råd till hemmafixare. Men inför sommarens takklättringar ger Magnus Henriksson ändå ett tips:
– Använd personlig skyddsutrustning – eller anlita en seriös byggfirma.
Så kan riskerna för fallolyckor minskas
Se till att:
- ställningar är korrekt monterade och inspekterade
- bygghissar är korrekt monterade, används korrekt och kontrolleras regelbundet
- skyliftar och arbetsplattformar används korrekt
- kollektivt fallskydd är korrekt monterat på tak och ställningar.
Källa: Arbetsmiljöverket

Henrik Lenngren
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
-
Karpaltunnelsyndrom orsakas ofta av jobbet
Arbetsolyckor och arbetsskador • För fyra av tio som får karpaltunnelsyndrom går det att hitta orsaker i arbetet. Men det går att förebygga risken att drabbas med till exempel pauser och vila.
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.