Bild: Istock
Många brister vid lastning och lossning
Publicerat 5 september 2024
Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Det visar en inspektionsinsats som Arbetsmiljöverket gjort. Felaktig lastning och lossning ökar risken för klämskador, fall eller att få gods över sig.
Transport och bygg är två av Sveriges mest olycksdrabbade branscher och många dödsolyckor kan kopplas till lastning och lossning av gods.
− Vår tillsyn visar att många arbetsgivare har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete och att de saknar en tillräckligt god säkerhetskultur för att förebygga olycksrisker, säger Denisa Samuelsson, projektledare på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning, i en kommentar.
Totalt har Arbetsmiljöverket besökt 400 åkerier och transportföretag. Tre av fyra inspektioner har lett till att arbetsgivaren fått krav på åtgärder. Många företag saknar rutiner för att förebygga olyckor. Det handlar bland annat om bristande information och samordning när det är flera underleverantörer på en byggarbetsplats.
Ensamarbete vanligt vid lossning
Inspektionsinsatsen visar också att ensamarbete är vanligt i samband med lossning. Det försvårar också möjligheten att jobba säkert.
− Genom att regelbundet undersöka, riskbedöma och åtgärda riskerna tillsammans med arbetstagare och skyddsombud bedriver arbetsgivare grunderna i ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Det kan i sin tur bidra till en bättre säkerhetskultur, säger Denisa Samuelsson.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Viktigt med långsiktigt krisstöd
Hot och våld • Hoten mot handelsanställda har ökat kraftigt på senare år enligt siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Branschen satsar också allt större summor på säkerhetsåtgärder.
-
Så fick Aspstrandens skola friskare personal
Arbetsmiljöarbete • Många skolor brottas med stress och sjukskrivningar. Men det finns metoder för att få friskare personal. Aspstrandens skola i Haparanda fick hjälp av forskare vid Karolinska Institutet.
-
Mest läst i år
Arbetsmiljöarbete • Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.