
Bild: Istock
Många brister vid lastning och lossning
Publicerat 5 september 2024
Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Det visar en inspektionsinsats som Arbetsmiljöverket gjort. Felaktig lastning och lossning ökar risken för klämskador, fall eller att få gods över sig.
Transport och bygg är två av Sveriges mest olycksdrabbade branscher och många dödsolyckor kan kopplas till lastning och lossning av gods.
− Vår tillsyn visar att många arbetsgivare har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete och att de saknar en tillräckligt god säkerhetskultur för att förebygga olycksrisker, säger Denisa Samuelsson, projektledare på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning, i en kommentar.
Totalt har Arbetsmiljöverket besökt 400 åkerier och transportföretag. Tre av fyra inspektioner har lett till att arbetsgivaren fått krav på åtgärder. Många företag saknar rutiner för att förebygga olyckor. Det handlar bland annat om bristande information och samordning när det är flera underleverantörer på en byggarbetsplats.
Ensamarbete vanligt vid lossning
Inspektionsinsatsen visar också att ensamarbete är vanligt i samband med lossning. Det försvårar också möjligheten att jobba säkert.
− Genom att regelbundet undersöka, riskbedöma och åtgärda riskerna tillsammans med arbetstagare och skyddsombud bedriver arbetsgivare grunderna i ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Det kan i sin tur bidra till en bättre säkerhetskultur, säger Denisa Samuelsson.

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Nytt system för att rapportera det positiva i arbetsmiljön
Arbetsmiljöarbete • Nu kan arbetsplatser rapportera det som fungerar – inte bara tillbud och olycksrisker. En ny funktion i det digitala IA-systemet gör det möjligt att lyfta goda arbetsmiljöexempel och sprida dem vidare i organisationen.
-
Fortsatt många fallolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fall från höjd är fortfarande en av byggbranschens mest allvarliga olycksrisker. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats.
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bland knaggrockor och blåprickiga solbadare
Bildreportaget • ”Jag tycker vi har världens häftigaste djur här”, säger akvarieteknikern Roger Jansson som arbetat på Havets Hus i Lysekil i trettio år. Här görs allt från att ta hand om vilsna sillgrisslor och förbereda hajar för utsläpp till att göra experiment tillsammans med skolbarn.
-
Ann blev ljudkänslig av jobbet på förskolan
Buller • Efter en dag bland skrik, skratt och ständiga ljud vill Ann Ramqvist helst bara ha det tyst. Sådant som hon annars gillar, att lyssna på musik eller träffa vänner, känns för ansträngande.
-
D’Artagnan hade blivit yr av lösenordsterrorn
Krönika •