
Bild: Istock
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Publicerat 10 december 2024
Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
– Fallolyckor är den vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall. År 2021 och 2022 inträffade nästan 3 200 allvarliga arbetsolycksfall på grund av fall i marknivå utomhus. Sju av tio olyckor inträffade mellan november och mars, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, i en kommentar.
Fallolyckor utomhus under vintern leder ofta till frakturer och sjukskrivning för den som drabbas. Vissa yrkesgrupper är mer utsatta än andra. Flest olycksfall inträffar bland undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter och yrkesförare.
– Andra yrkesgrupper som sticker ut i statistiken är brevbärare och tidningsdistributörer samt städare och fönsterputsare. För dessa två yrkesgrupper sker över 80 procent av de allvarliga fallolyckorna utomhus under vintermånaderna, säger Elin Henriksson.
Så minskar du risken att halka
- Se till att det är snöröjt och sandat vid entréer på vintern.
- Ha halkskydd vid in- och utgångar
- Håll golv inomhus torra och röj undan sådant som kan leda till snubbelolyckor
- Använd bra skor med broddar när det är halt
- Gå med hela foten. Ju större yta av fotsulan som är mot underlaget desto större blir friktionen. Sänk tyngdpunkten i kroppen.
- Ta kortare steg än normalt och dra ner på hastigheten. Det är ofta när vi ökar hastigheten eller när vi börjar gå från att ha varit stillastående som olyckan sker.

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Nytt system för att rapportera det positiva i arbetsmiljön
Arbetsmiljöarbete • Nu kan arbetsplatser rapportera det som fungerar – inte bara tillbud och olycksrisker. En ny funktion i det digitala IA-systemet gör det möjligt att lyfta goda arbetsmiljöexempel och sprida dem vidare i organisationen.
-
Fortsatt många fallolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fall från höjd är fortfarande en av byggbranschens mest allvarliga olycksrisker. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats.
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bland knaggrockor och blåprickiga solbadare
Bildreportaget • ”Jag tycker vi har världens häftigaste djur här”, säger akvarieteknikern Roger Jansson som arbetat på Havets Hus i Lysekil i trettio år. Här görs allt från att ta hand om vilsna sillgrisslor och förbereda hajar för utsläpp till att göra experiment tillsammans med skolbarn.
-
Ann blev ljudkänslig av jobbet på förskolan
Buller • Efter en dag bland skrik, skratt och ständiga ljud vill Ann Ramqvist helst bara ha det tyst. Sådant som hon annars gillar, att lyssna på musik eller träffa vänner, känns för ansträngande.
-
D’Artagnan hade blivit yr av lösenordsterrorn
Krönika •