Utrikesfödda har sämre arbetsmiljö
Publicerat 22 augusti 2023
Utrikesfödda upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Bland annat är andelen som uppger att de utsatts för kränkande särbehandling på jobbet dubbelt så stor bland utrikes födda personer. Det framgår av en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
– Det är inte acceptabelt att det finns skillnader mellan hur utrikes- och inrikes födda upplever sin arbetsmiljö och att de utrikes födda har en sämre arbetsmiljö, säger Jacob Grönlund, analytiker på Arbetsmiljöverket i en kommentar.
Andelen utrikes födda som anger att de utsatts för mobbning på jobbet är 12 procent, vilket är dubbelt så många jämfört med inrikes födda. Det finns också skillnader i den fysiska arbetsmiljön. Sämst arbetsmiljö upplever de som är födda i ett utomeuropeiskt land.
En förklaring kan enligt rapporten vara att utrikes födda oftare arbetar inom branscher som service, vård och omsorg och bygg där det är vanligare med exempelvis diskriminering och trakasserier. Det är branscher där det också är vanligare med skador och olyckor.
– De utrikes födda är samtidigt ingen homogen grupp. Bra arbetsmiljöförhållanden är grundläggande för en god utveckling både för individen och arbetsmarknaden i stort, säger Jacob Grönlund.
Det kan arbetsgivare göra för att motverka särbehandling
- Var tydlig med att kränkande beteende och mobbning inte accepteras
- Otydlighet i roller och arbetsfördelning, för hög arbetsbelastning och olösta konflikter är faktorer som kan leda till mobbning. Hur ser det ut hos er, var finns era svaga punkter. Gör en riskbedömning och en åtgärdslista för att förebygga kränkande särbehandling.
- Se till att det finns rutiner på plats för att hantera kränkande särbehandling om det ändå skulle uppstå.

Marianne Zetterblom
Mer om Mobbning
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.