
Bekämpar brott vid bron
Publicerat 13 september 2023
Varje dag, året om, kör 20 000–25 000 fordon in i Sverige via Öresundsbron. Majoriteten som kommer har ett legalt syfte med sin resa, tullens uppdrag är att hitta fåtalet som har något att dölja, enligt tullinspektör Johanna Ribbingström.
Text och foto: Christian Andersson
Johanna Ribbingström och Camilla Walldén är noga med att dokumentera de bilar som tas in för kontroll. Bilderna kan sen komma att användas som en del av bevisföringen om något otillåtet upptäckts.
– Vi är en liten myndighet och vi kan inte vara överallt hela tiden. Vi behöver växa för att kunna täcka mer och upptäcka fler saker som inte ska in i landet, säger Johanna.
– Vi måste funka tillsammans, vårt uppdrag är dygnet runt, sju dagar i veckan. Vi har firat alla möjliga högtider ihop och om någon mår dåligt eller har problem hemma finns det alltid någon att prata med, säger Anton Kjellberg, gruppchef (th). Kollegorna Johanna Ribbingström, Pär Ångman och Jonna Nilsson instämmer.
Cannabis och hasch hör till de vanligaste tillslagen.
– Många kan inte engelska, så det är vanligt att vi får kommunicera med tecken eller använda Google translate, säger tullinspektör Johanna Ribbingström.
Johan Vinterfjäll sitter i en portabel lastbildscanner och läser av en röntgenbild. Tidigare i år gjordes ett beslag på 300 kilo cannabis och cannabisharts med hjälp av samma scanner.
– Tullen är en liten myndighet med ett stort ansvar, säger han. Och vårt uppdrag är viktigare än någonsin. Vi har som uppgift att störa ut de kriminella genom att hindra att narkotika och vapen förs in i landet.
Camilla Walldén vinkar in en bil för inspektion.
Johan Vinterfjäll och Mikael Brobeck är noggranna och metodiska när de genomsöker lastbilen.
– Vi måste vara nyfikna och när vi gör stora beslag blir det ett viktigt resultat som stärker gruppens självförtroende, säger Mikael.
Timor Talash har precis vinkat in en lastbil för kontroll.
– Hot och våld har ökat i samhället och eftersom vi jobbar med tvångsmedel måste vi vara beredda på att hotfulla situationer kan uppstå”.
Öresundsbron eller Öresundsförbindelsen öppnade 1 juli 2000 är en 15,9 km lång fast förbindelse mellan Malmö och Köpenhamn som består av både bro och tunnel. Öresundsbrons ankomstzon vid Tullen räknas som Sveriges största brottsplats sett till antalet anmälda grova brott på ett och samma ställe per år.
Mer om Bildreportaget
-
Nattpass på BB
Bildreportaget • För några är det nu livet förändras för alltid, för Nandi Zulu och hennes kollegor är det ytterligare en dag, eller rättare sagt natt, på jobbet.
-
Ett skepp kommer lastat – med apelsiner
Bildreportaget • De apelsiner och bananer du äter har troligen anlänt till din butik via någon av Helsingborgs 17 fruktgrossister. Häng med på fruktens resa.
-
Siktet inställt
Bildreportaget • Intresset för det svenska försvaret har ökat sedan kriget i Ukraina bröt ut. Många unga uppger också att de lockas av en karriär inom försvaret. – Jag har alltid velat göra lumpen, säger Elias Eliasson som gör sin värnplikt på Livgardet. Arbetsliv fick följa med under en dag med skjutövningar på Utö.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Så förändrar självbetjäningstrenden handeln
Digitalisering • Trenden med självbetjäning fick en skjuts under pandemin och fortsätter att växa. Hur förändrar det arbetsmiljön och kontakten med kunderna?