Hoppa till huvudinnehållet

Tullhunden Sadie har markerat vid en väska som tas ut för kontroll. – Hundar har inga fördomar, de går bara på doft så de kan ibland göra beslag som annars hade missats”, säger hundförare Jonna Nilsson.

Bildreportaget

Bekämpar brott vid bron

Varje dag, året om, kör 20 000–25 000 fordon in i Sverige via Öresundsbron. Majoriteten som kommer har ett legalt syfte med sin resa, tullens uppdrag är att hitta fåtalet som har något att dölja, enligt tullinspektör Johanna Ribbingström. 

Text och foto: Christian Andersson

Johanna Ribbingström och Camilla Walldén är noga med att dokumentera de bilar som tas in för kontroll. Bilderna kan sen komma att användas som en del av bevisföringen om något otillåtet upptäckts.

– Vi är en liten myndighet och vi kan inte vara överallt hela tiden. Vi behöver växa för att kunna täcka mer och upptäcka fler saker som inte ska in i landet, säger Johanna.

– Vi måste funka tillsammans, vårt uppdrag är dygnet runt, sju dagar i veckan. Vi har firat alla möjliga högtider ihop och om någon mår dåligt eller har problem hemma finns det alltid någon att prata med, säger Anton Kjellberg, gruppchef (th). Kollegorna Johanna Ribbingström, Pär Ångman och Jonna Nilsson instämmer. 

Cannabis och hasch hör till de vanligaste tillslagen. 

– Många kan inte engelska, så det är vanligt att vi får kommunicera med tecken eller använda Google translate, säger tullinspektör Johanna Ribbingström.

Johan Vinterfjäll sitter i en portabel lastbildscanner och läser av en röntgenbild. Tidigare i år gjordes ett beslag på 300 kilo cannabis och cannabisharts med hjälp av samma scanner.

– Tullen är en liten myndighet med ett stort ansvar, säger han. Och vårt uppdrag är viktigare än någonsin. Vi har som uppgift att störa ut de kriminella genom att hindra att narkotika och vapen förs in i landet. 

Camilla Walldén vinkar in en bil för inspektion.

Johan Vinterfjäll och Mikael Brobeck är noggranna och metodiska när de genomsöker lastbilen. 

– Vi måste vara nyfikna och när vi gör stora beslag blir det ett viktigt resultat som stärker gruppens självförtroende, säger Mikael.

Timor Talash har precis vinkat in en lastbil för kontroll.

– Hot och våld har ökat i samhället och eftersom vi jobbar med tvångsmedel måste vi vara beredda på att hotfulla situationer kan uppstå”.

Bild: Christian Andersson

Öresundsbron eller Öresundsförbindelsen öppnade 1 juli 2000 är en 15,9 km lång fast förbindelse mellan Malmö och Köpenhamn som består av både bro och tunnel. Öresundsbrons ankomstzon vid Tullen räknas som Sveriges största brottsplats sett till antalet anmälda grova brott på ett och samma ställe per år.

Mer om Bildreportaget

Senaste om Mer om arbetsmiljö