Skador på händerna vanliga i många branscher
Publicerat 11 april 2022
Nästan 40 procent av de allvarliga arbetsskadorna består av olika typer av handskador, enligt statistik från Afa Försäkring. En av de värst drabbade yrkesgrupperna är snickare.
Hela 37 procent av de allvarliga arbetsskadorna mellan åren 2019 och 2020 bestod av handskador. Totalt handlar det om 8 500 handskador där män står för 72 procent av fallen och kvinnorna för 28 procent.
– För kvinnor är handskador vanligast i vård och omsorg, restaurang och butiksanställda. För män står metall- och övrigt industriellt arbete, bygg- och anläggningsarbete och byggnadsträarbetare för flest olyckor, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.
Bränn- och sårskador är vanliga i restaurangbranschen medan undersköterskor och vårdbiträden råkar ut för frakturer i samband med att de halkar eller ramlar. Bland män är den främsta orsaken till handskador handhållna verktyg som ger sårskador eller frakturer på fingrarna.
Ladda ner rapporten här
Rapporten visar också att ålder har betydelse för risken att drabbas.
– Risken för handskador avtar med åldern för männen. Det kan bero på ökad arbetslivserfarenhet, men också på att arbetsuppgifterna skiljer sig åt mellan olika åldersgrupper, säger Emil Askestad.
Förebygg skador med handhållna verktyg
- Läs tillverkarens bruksanvisning. Ju mer kunskap du har om verktyget desto mindre risk för olyckor.
- Om du exempelvis använder en borrmaskin, se till att maskinens skydd sitter på plats och fungerar.
- Använd lämplig klädsel och skyddsutrustning.
- Tänk på att använda en bra arbetsställning och ta paus ofta eller byt arbetsuppgift. Då minskar du risken för belastningsskador.
Källa: Arbetsmiljöverket

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Unga butiksanställda riskerar belastningsskador
Arbetsolyckor och arbetsskador • Kassapersonal och målare är två yrkesgrupper som riskerar skador på grund av bristande ergonomi på jobbet.
-
Dödsolyckorna tillbaka på samma nivå
Arbetsolyckor och arbetsskador • Förra året miste 44 personer livet på grund av en olycka på jobbet. Att olyckorna var färre 2020 verkar ha varit en tillfällig minskning.
-
Minska risken för halkolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Vårdpersonal, byggarbetare och yrkesförare är några utsatta yrkesgrupper. Men det går att minska risken för halkolyckor.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.