
Siktet inställt
Publicerat 30 november 2022
Intresset för det svenska försvaret har ökat sedan kriget i Ukraina bröt ut. Många unga uppger också att de lockas av en karriär inom försvaret. – Jag har alltid velat göra lumpen, säger Elias Eliasson som gör sin värnplikt på Livgardet. Arbetsliv fick följa med under en dag med skjutövningar på Utö.
Text och bild: Magnus Laupa
Befälen går igenom morgonens skjutövning. Värnpliktiga och anställda soldater övar tillsammans.
Fienden bryter ut på fältet! Skyttar! Rakt fram! Eld!!! Plutonbefälet Johannes Öhneskog ropar ut order.
Arbetsdagen slut? Först sju kilometer marsch och vapenvård. Vad befälen sedan har i kikaren, det vet aldrig soldaterna.
Bra att ha-saker. Ett smörpaket, ett äpple och ammunition. Plutonen beräknar avlossa 25 000 patroner under en övningsvecka på Utö.
Eric Kvarnhamn har fått nya vänner sedan han ryckte in.
– Jag var trött på mitt jobb och ville testa något nytt. Vi hjälper varandra här. En dag är som tre, tre som en vecka. Det är som att vi känt varandra i flera år.
Långa dagar. Korpral Kerstin Fagerberg vilar mellan skjutövningarna. Kerstin valde att bli anställd efter grundutbildningen och arbetar i dag som instruktör.
Plutonen uppställd för kontroll efter skarpskjutning. Av Livbataljonens 180 värnpliktiga som utbildas varje år väljer cirka 45 procent att ta anställning efter grundutbildningen.
– Vi skulle kunna anställa alla. Behovet är stort, säger Camilla Sjöhlén, chef på Livgardets Livbataljon.
Leon Sundlöf och Louis Rutström tar en kort paus mellan skjutövningarna.
– Jag är här för jag ville testa på något helt nytt, säger Louis.
Värnplikten
Regeringen har återinfört värnplikten, skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt om du blir kallad. Årligen mönstrar runt 10 000 män och kvinnor som fyllt 18 år. Av dessa genomgår ungefär hälften värnpliktsutbildning. Totalförsvarsplikten innebär att alla svenska medborgare behöver bidra till landets försvar vid behov.
Källa: Försvarsmakten
Mer om Bildreportaget
-
Färre larm när vårdhundarna varit på besök
Bildreportaget • Petra Beck är utbildad vårdhundförare på Vårdhundskolan och Flamma och Mini är hennes vårdhundar.
-
Här är Ekot
Bildreportaget • Vi har alla hört rösterna som troget ger oss de senaste nyheterna. Vi har kikat in bakom kulisserna på Sveriges Radios snart 85-åriga nyhetsredaktion.
-
Här får gamla prylar nytt liv
Bildreportaget • Möt multihantverkaren Jim Andersson och den estetiskt lagda säljaren Sandie Hasche som tillsammans skapat Reformfurniture.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Pågående dödligt våld bakom flera dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fyra av de arbetsrelaterade dödsolyckorna förra året var kopplade till pågående dödligt våld, PDV.
-
Trendigt att trappa ner på jobbet
Arbetstid • Fenomenet quiet quitting eller tyst nedtrappning väcker känslor. Är det att göra karriär på ett hållbart sätt eller är det bara ett sätt att smita ifrån sitt ansvar på jobbet?
-
”Det är en folkhälsofråga att man mår bra på sitt arbete”
Arbetsmiljöarbete • Intervju med arbetsmiljöminister Paulina Brandberg om regeringens arbetsmiljöstrategi och vad hon anser är viktiga frågor för regeringen att driva.