Hoppa till huvudinnehållet
Bildreportaget

Här får gamla prylar nytt liv

Det sägs att om du kan slå ihop två skilda talanger till ett yrke är din lycka gjord. Kombinera till exempel en estetiskt lagd säljare med en multihantverkare och marinera länge i en vurm för svunna tider, så har du hittat Reformfurniture.

Text och bild: Anders Andersson

Sandie Hasche och Jim Andersson.
Elektrikern Mohammad Modarres.

 

 

När Sandie Hasche och Jim Andersson träffades för snart tio år sedan delade de en brinnande kärlek för gamla ting och återbruk. Sandie kanske lite mer av miljömässiga skäl, medan Jim älskade att restaurera de redan använda tingen. Efter ett par år insåg de att kärleken inte bara sträckte sig till prylarna, utan även dem emellan och i dag är de både ett par och kollegor. 

Elektrikern Mohammad Modarres är en av de fyra anställda. Mycket av Mohammads tid går åt till att byta eldragningar i alla lampor som kommer in.

– Gamla utländska lampor är svårast att byta sladdar på, säger Mohammad Modarres. 

Möbelrenoveraren Mårten Herner.

Möbelrenoveraren Mårten Herner lastar av en luggsliten korgstol som ska få nytt liv. 

– En likadan gick på nätauktion utomlands för 8 000 euro, berättar Jim som räknar med att få omkring en fjärdedel av det här i Sverige

Möbelsnickaren Camilla Jarl Törnblom.

Camilla Jarl Törnblom jobbade till alldeles nyligen som arbetsledare på ett byggföretag.

– Det här är rena himmelriket! Att ge liv i något gammalt är det jag brinner för, säger Camilla, som är utbildad möbelsnickare och renoverare i grunden. 

Möbelrenoveraren Mårten Herner.
Sandie Hasche fotograferar saker som ska säljas i nätbutiken.

Mårten Herner slipar ytan på ett sideboard som snart ska få en ny ägare. Just sideboards är en gravt underprissatt möbel vars arbetsinsats inte avspeglas i priset, tycker Sandie och Jim. 

I ett hörn av den 500 kvadrat stora butiken fotograferar Sandie allt som ska säljas i nätbutiken. Egentligen hade paret bara tänkt sälja via webben, men ofta när kunder kom för att hämta något de köpt på webben hittade de något annat i hämtlagret. Den ursprungliga tanken om öppet en dag i månaden fick snart överges. Det blev helt enkelt för mycket folk i butiken med så pass sparsamma öppettider. 

Rustikt matbord.

Efter att ha varit hett länge verkar nu 1950-talet vara på väg ut. Rustika naturbord från 1970-talet däremot, samlar inget damm hos Reformfurniture. 

– Kidsen är galna i 80-talsdesign, men det är svårt att hitta bra 80-tal. Fast Ikea hade väldigt hög kvalitet på sina grejer under 70- och 80-talet avslöjar Jim. 

Mobiltelefon med bild på ett fynd.

Att se vad andra inte ser. Någon sålde en gammal maskin från en fallfärdig fastighet. Men i röran i bakgrunden låg något som fångade parets intresse. En rostig men i övrigt oskadd lampa bytte ägare för en femhundring. Efter ytterligare ett ägarbyte och en varsam renovering såldes samma lampa för det trehundradubbla! 

Jim Andersson.

Med en bakgrund som snickare, svetsare och elektriker var det i början Jim som fräschade upp varorna innan Sandie sålde dem i butiken.

– I dag är det något helt annat. Vi har utbildade möbelrenoverare som gör det jobbet, vilket är ytterst ovanligt i branschen, säger Jim. Någon arbetsbrist lär det inte bli för kollegorna; lagret är fyllt till bredden med gamla möbler som väntar på att få nytt liv i de yrkesskickliga snickarnas händer. 

Mer om Bildreportaget

Senaste om Mer om arbetsmiljö