
Här är Ekot
Publicerat 18 maj 2022
Vi har alla hört dem. Rösterna som troget ger oss de senaste nyheterna från hela världen. Varje timme. Dygnet runt. året runt. Men hur ser det egentligen ut bakom kulisserna på Sveriges Radios snart 85-åriga nyhetsredaktion.
Text och bild: Magnus Laupa
1937 blev Dagens Eko ett fördjupande och kommenterande nyhetsprogram som sände nyheter 15 minuter om dagen. I dag hörs Ekot varje timme, dygnet runt, året om. Den här dagen sänder Ekot live när personer begärs häktade för kravaller i Linköping. När Ryssland invaderade Ukraina lyste den röda lampan i 72 timmar i sträck.
Ukrainakriget, kravaller i Linköping och säljakt. P1 Morgons producent Maria Hansson sammanfattar dagens sändning.
Marcus Nilsson och Marina Nilsson Malmström spelar in ett fördjupande samhällsreportage.
— När gröna lampan lyser får man inte säga något dumt, säger Hanna Melander inifrån kontrollrummet.
— Mina kollegor tycker att jag är en isbjörn för jag vädrar alltid före sändning, säger Gunilla Hansen Bering. Lite stretch sedan blir det morgonnyheter. Gunillas arbetsdag börjar klockan 04.30.
— Jag har jobbat så här i 40 år så jag börjar bli van.
I morgon gör journalisten Anna Hernek sin sista dag efter 35 år på Sveriges Radio. På frågan om det är något speciellt som händer svarar hon:
— Vi ska göra en bra sändning i morgon bitti! Det känns lite vemodigt men också förväntansfullt.
Lunchekot onsdag. Flera personer begärs häktade efter helgens upplopp, i Ukrainska staden Mariupol görs nya försök att öppna en humanitär korridor… läser programledaren Elin Nordlund.
— Vi blir lite tjocka. Det kom in ett telegram om Julian Assange som jag gärna vill ha med, säger producenten Gunilla Österlund.
Webbredaktör Kavoos Akhtari sträcker på benen och tar ett varv runt redaktionsgolvet.
Dygnet runt lyser flitens lampor över ”Jouren”, rummet där nyhetsarbetet organiseras. Under ett dygn arbetar 60 medarbetare för att producera 42 nyhetssändningar och någonstans mellan 40 och 50 digitala nyhetsklipp. Ekot sänder även P1-morgon, Studio Ett, God morgon Världen, Konflikt, USA-podden, Det politiska spelet, nyheter på andra språk än svenska från Radio Sweden med flera.
Christer Tjernell ser sig själv lite som en kombinerad vaktmästare och teknikexpert.
— Besökare från hela världen kommer för att få en demonstration av våra sändningsväskor, säger presschef Claes Bertilson.
Mer om Bildreportaget
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
-
Bekämpar brott vid bron
Bildreportaget • Varje dag, året om, kör 20 000–25 000 fordon in i Sverige via Öresundsbron. Majoriteten i legalt syfte – tullens uppdrag är att hitta fåtalet som har något att dölja.
-
Nattpass på BB
Bildreportaget • För några är det nu livet förändras för alltid, för Nandi Zulu och hennes kollegor är det ytterligare en dag, eller rättare sagt natt, på jobbet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
-
Varför är det ingen som står upp?
Krönika • Krönika av Tommy Wilèn. Har du sett filmen Döda poeters sällskap? Robin Williams spelar en normbrytande lärare som lär eleverna att tänka själva och stå upp för sina åsikter, vilket tyvärr slutar med att han får sparken. I sista scenen tittar han in i klassrummet för att säga hejdå till sina elever...
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.