
Bild: Pexels/Karolina Grabowska
Dödsolyckorna tillbaka på samma nivå
Publicerat 30 mars 2022
Förra året miste 44 personer livet på grund av en olycka på jobbet. Att olyckorna var färre 2020 verkar ha varit en tillfällig minskning. Det visar preliminär statistik från Arbetsmiljöverket.
Under 2021 dog 44 personer i arbetsrelaterade olyckor i Sverige. Det kan jämföras med pandemiåret 2020 då 29 personer miste livet. De senaste åren har i genomsnitt 45 personer mist livet till följd av olyckor på jobbet så minskningen 2020 verkar ha varit en tillfällig nedgång.
– Möjligen kan effekter av pandemin ha bidragit. Det var fler permitteringar, färre som arbetade och färre som reste i arbetet, säger Gustav Sand Kanstrup, projektledare för ”Nollvision mot dödsolyckor” på Arbetsmiljöverket.
Fordonsolyckor vanligast
Den bransch som hade flest dödsolyckor förra året var byggbranschen tätt följd av lantbruk, skogsbruk samt transport och lager. Den vanligaste olyckstypen var fordonsolyckor, antingen rena färdolyckor eller olyckor med truckar och grävmaskiner. En händelse som sticker ut förra året är en fastighetsskötare som blev mördad på sitt jobb.
I regeringens nya arbetsmiljöstrategi som gäller fram till 2025 utvidgades nollvisionen mot dödsolyckor till att även inkludera annan arbetsrelaterad dödlighet, så som cancer, ohälsosam stress eller sjukdomar som uppstått på grund av arbetet. Enligt Arbetsmiljöverket kan det röra sig om hela 3 000 dödsfall per år som är orsakade av annat än rena olyckshändelser.
Dödsolyckor i arbetslivet
Antalet personer som dött till följd av arbetsolyckor i Sverige inklusive värnpliktiga och anställda i utländska företag verksamma i Sverige.
- 2019: 46
- 2020: 29
- 2021: 44

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Unga butiksanställda riskerar belastningsskador
Arbetsolyckor och arbetsskador • Kassapersonal och målare är två yrkesgrupper som riskerar skador på grund av bristande ergonomi på jobbet.
-
Skador på händerna vanliga i många branscher
Arbetsolyckor och arbetsskador • Nästan 40 procent av de allvarliga arbetsskadorna består av olika typer av handskador, enligt statistik från Afa Försäkring. En av de värst drabbade yrkesgrupperna är snickare.
-
Minska risken för halkolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Vårdpersonal, byggarbetare och yrkesförare är några utsatta yrkesgrupper. Men det går att minska risken för halkolyckor.
Senaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.