Hoppa till huvudinnehållet

Organisationer och ledare måste skapa miljöer där människor vill och framförallt kan jobba efter de nya förhållandena, säger Venke Osnes, vd på mer Arkitekter.

Bild: Dylan Nolte/Unsplash

Kontor

Oro inför återgången till kontoret

Det finns oro inför hur arbetsmiljön ska fungera när det nu är dags att återvända till kontoret. Fyra av tio tror att arbetsgivaren kommer ha svårt att anpassa kontorsmiljön efter de nya digitala arbetssätt som uppstått under pandemin, enligt en ny Sifo-undersökning.

Kantar Sifo har på uppdrag av en arkitektbyrå frågat 2 557 tjänstemän på kontor hur de ser på att rekommendationen kring hemarbete nu slopas. Undersökningen visar att fyra av tio (38 procent) uppger att arbetsgivaren kommer ha svårt att anpassa kontorsmiljön efter nya behov. Äldre har större tillförsikt än yngre när det gäller hur väl arbetsgivaren kommer klara övergången från hemarbete till kontorsarbete.

– Man är kanske orolig för trängsel, att det inte finns rätt teknik, plats att hålla digitala möten utan att behöva sitta med datorn i knät i en telefonhytt, men också en oro för att kunna arbeta ostört. Om arbetsgivaren inte tar sitt ansvar här kommer det att uppstå en krock mellan arbetsgivare och anställda, säger Venke Osnes, vd på Mer Arkitekter som står bakom undersökningen.

Enligt Venke Osnes är det också viktigt att skapa motivation kring att välja kontoret som arbetsplats och det görs till exempel genom att satsa på ett ändamålsenligt kontor. Ett välfungerande kontor är också ett sätt att attrahera talanger att söka sig till företaget, säger hon.

– Organisationer och ledare måste nu skapa motiverande miljöer där människor vill och framför allt kan jobba efter de nya förhållandena, säger hon.

Undersökningen genomfördes 13–20 september.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Kontor

Senaste om Mer om arbetsmiljö