
Bild: Dylan Nolte/Unsplash
Oro inför återgången till kontoret
Publicerat 28 september 2021
Det finns oro inför hur arbetsmiljön ska fungera när det nu är dags att återvända till kontoret. Fyra av tio tror att arbetsgivaren kommer ha svårt att anpassa kontorsmiljön efter de nya digitala arbetssätt som uppstått under pandemin, enligt en ny Sifo-undersökning.
Kantar Sifo har på uppdrag av en arkitektbyrå frågat 2 557 tjänstemän på kontor hur de ser på att rekommendationen kring hemarbete nu slopas. Undersökningen visar att fyra av tio (38 procent) uppger att arbetsgivaren kommer ha svårt att anpassa kontorsmiljön efter nya behov. Äldre har större tillförsikt än yngre när det gäller hur väl arbetsgivaren kommer klara övergången från hemarbete till kontorsarbete.
– Man är kanske orolig för trängsel, att det inte finns rätt teknik, plats att hålla digitala möten utan att behöva sitta med datorn i knät i en telefonhytt, men också en oro för att kunna arbeta ostört. Om arbetsgivaren inte tar sitt ansvar här kommer det att uppstå en krock mellan arbetsgivare och anställda, säger Venke Osnes, vd på Mer Arkitekter som står bakom undersökningen.
Enligt Venke Osnes är det också viktigt att skapa motivation kring att välja kontoret som arbetsplats och det görs till exempel genom att satsa på ett ändamålsenligt kontor. Ett välfungerande kontor är också ett sätt att attrahera talanger att söka sig till företaget, säger hon.
– Organisationer och ledare måste nu skapa motiverande miljöer där människor vill och framför allt kan jobba efter de nya förhållandena, säger hon.
Undersökningen genomfördes 13–20 september.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kontor
-
Aktivitetsbaserade kontor blir aldrig färdiga
Kontor • Forskning visar att ett aktivitetsbaserat kontor aldrig blir klart utan ständigt behöver utvecklas och anpassas efter medarbetarnas behov.
-
Pekpinnar får inte kontorsanställda att röra sig mer
Ergonomi • Hur kontoret är utformat har störst betydelse för att främja rörelse och variation, enligt Svend Erik Mathiassen, professor i arbetsvetenskap.
-
Högt betyg för distansarbetet
Distansarbete • Hela nio av tio med ett skrivbordsjobb uppger att de kan göra ett bra jobb när de arbetar hemma. Det framkommer av Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöundersökning.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bolagsverkets AI-satsning gav bättre arbetsmiljö
AI • Färre monotona arbetsuppgifter och effektivare handläggning. Det blev effekten när Bolagsverket lät artificiell intelligens ta hand om en del av deras ärendehantering.
-
Att vara i minoritet ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara en av få kvinnor på en mansdominerad arbetsplats eller en av få män på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken för att utsättas för sexuella trakasserier.
-
”Vi kan inte lämna över ansvaret för AI på utvecklarna”
AI • Artificiell intelligens kan vara ett bra stöd i arbetslivet. Samtidigt finns det många utmaningar. Diskriminering, fördomar och oansvarig datahantering är bara några av dem.