Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsolyckor och arbetsskador

Färre dödsolyckor under pandemin

Dödsolyckorna i arbetet sjönk kraftigt förra året. Totalt dog 29 personer på jobbet 2020 om man inkluderar arbetstagare från utlandet i statistiken. Det kan jämföras med 46 dödsolyckor året innan.

Inte sedan 2015 har det varit så få arbetsrelaterade dödsolyckor i Sverige. Då avled 40 personer i arbetsrelaterade dödsolyckor.

– Det är historiskt låga siffror så det är väldigt positivt. Men det är fortfarande för mycket för alla ska ju komma hem från jobbet, säger Gustav Sand Kanstrup, till Ekot. Han är projektledare på Arbetsmiljöverket för regeringens nollvision mot dödsolyckor Foto: privat

De flesta dödsolyckor sker inom bygg, skogs och jordbruk, transport och tillverkningsindustrin. I de branscherna ligger dödstalen på ungefär samma nivå som innan. Den största minskningen har istället skett inom vård- och omsorg, kontorsarbete, handel och kultur.

Självklart kan man väl tänka sig att coronapandemin har spelat in med permitteringar, färre resor i arbetet, minskad produktion på grund av corona. Sen måste man vara medveten att det är svårt att dra trender och tendenser utifrån de trots allt låga siffrorna som dödsolyckorna utgör, säger Gustav Sand Kanstrup.

STATISTIK

Dödsolyckor

Antal arbetsrelaterade dödsolyckor i Sverige inklusive anställda i utländska företag som är verksamma i Sverige:

2017: 55

2018: 58

2019: 46

2020: 29

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador

Senaste om Mer om arbetsmiljö