Färre dödsolyckor under pandemin
Publicerat 12 januari 2021
Dödsolyckorna i arbetet sjönk kraftigt förra året. Totalt dog 29 personer på jobbet 2020 om man inkluderar arbetstagare från utlandet i statistiken. Det kan jämföras med 46 dödsolyckor året innan.
Inte sedan 2015 har det varit så få arbetsrelaterade dödsolyckor i Sverige. Då avled 40 personer i arbetsrelaterade dödsolyckor.
– Det är historiskt låga siffror så det är väldigt positivt. Men det är fortfarande för mycket för alla ska ju komma hem från jobbet, säger Gustav Sand Kanstrup, till Ekot. Han är projektledare på Arbetsmiljöverket för regeringens nollvision mot dödsolyckor
De flesta dödsolyckor sker inom bygg, skogs och jordbruk, transport och tillverkningsindustrin. I de branscherna ligger dödstalen på ungefär samma nivå som innan. Den största minskningen har istället skett inom vård- och omsorg, kontorsarbete, handel och kultur.
Självklart kan man väl tänka sig att coronapandemin har spelat in med permitteringar, färre resor i arbetet, minskad produktion på grund av corona. Sen måste man vara medveten att det är svårt att dra trender och tendenser utifrån de trots allt låga siffrorna som dödsolyckorna utgör, säger Gustav Sand Kanstrup.
Dödsolyckor
Antal arbetsrelaterade dödsolyckor i Sverige inklusive anställda i utländska företag som är verksamma i Sverige:
2017: 55
2018: 58
2019: 46
2020: 29
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Han vill peppa till karriärbyte mitt i livet
Generationer • Många tror att det är för sent att utvecklas i karriären efter 40. I sin nya bok visar Nicolas Jacquemot hur man kan bryta gamla föreställningar och hitta nya vägar.
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.