Färre dödsolyckor under pandemin
Publicerat 12 januari 2021
Dödsolyckorna i arbetet sjönk kraftigt förra året. Totalt dog 29 personer på jobbet 2020 om man inkluderar arbetstagare från utlandet i statistiken. Det kan jämföras med 46 dödsolyckor året innan.
Inte sedan 2015 har det varit så få arbetsrelaterade dödsolyckor i Sverige. Då avled 40 personer i arbetsrelaterade dödsolyckor.
– Det är historiskt låga siffror så det är väldigt positivt. Men det är fortfarande för mycket för alla ska ju komma hem från jobbet, säger Gustav Sand Kanstrup, till Ekot. Han är projektledare på Arbetsmiljöverket för regeringens nollvision mot dödsolyckor
De flesta dödsolyckor sker inom bygg, skogs och jordbruk, transport och tillverkningsindustrin. I de branscherna ligger dödstalen på ungefär samma nivå som innan. Den största minskningen har istället skett inom vård- och omsorg, kontorsarbete, handel och kultur.
Självklart kan man väl tänka sig att coronapandemin har spelat in med permitteringar, färre resor i arbetet, minskad produktion på grund av corona. Sen måste man vara medveten att det är svårt att dra trender och tendenser utifrån de trots allt låga siffrorna som dödsolyckorna utgör, säger Gustav Sand Kanstrup.
Dödsolyckor
Antal arbetsrelaterade dödsolyckor i Sverige inklusive anställda i utländska företag som är verksamma i Sverige:
2017: 55
2018: 58
2019: 46
2020: 29

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Unga butiksanställda riskerar belastningsskador
Arbetsolyckor och arbetsskador • Kassapersonal och målare är två yrkesgrupper som riskerar skador på grund av bristande ergonomi på jobbet.
-
Skador på händerna vanliga i många branscher
Arbetsolyckor och arbetsskador • Nästan 40 procent av de allvarliga arbetsskadorna består av olika typer av handskador, enligt statistik från Afa Försäkring. En av de värst drabbade yrkesgrupperna är snickare.
-
Dödsolyckorna tillbaka på samma nivå
Arbetsolyckor och arbetsskador • Förra året miste 44 personer livet på grund av en olycka på jobbet. Att olyckorna var färre 2020 verkar ha varit en tillfällig minskning.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.