Bild: Greyson Joralemon/Unsplash
Ålder påverkar hur vi skadar oss
Publicerat 8 april 2021
Ålder har betydelse för var på kroppen vi skadar oss. Yngre personer råkar oftare ut för fingerskador när de gör sig illa på jobbet, medan äldre oftare skadar arm, skuldra eller axel. Det visar ny statistik från AFA Försäkring.
AFA Försäkring har i en ny rapport undersökt vilka skillnader som finns mellan olika åldrar, yrken och kön när det gäller var på kroppen man skadar sig på jobbet.
– I statistiken kan vi tydlig se att ålder spelar roll för var på kroppen arbetsskadorna är lokaliserade, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på AFA Försäkring.
Skador i fingrar, hand och handled är vanligast bland både kvinnor och män. Därefter kommer skador i ben, fotled och tår, enligt rapporten. Yngre och medelålders personer, 16-55 år, har en större andel skador i fingrar, hand och handled medan äldre 55-64 år har en större andel skador i arm, skuldra, axel, nacke samt ryggskador.
– Bland de yngre som skadar sig arbetar många i industrin och i byggbranschen och skadorna orsakas främst av maskiner för bearbetning och handhållna verktyg. De äldre som skadar sig arbetar främst inom vård- och omsorgsyrken, industri samt som yrkesförare. Denna typ av olycksfall orsakas främst av lastning- och fallolyckor, säger Emil Askestad.
Äldre råkar oftare ut för allvarliga arbetsskador och i 43 procent av fallen handlar det om en fallolycka.
Om rapporten
Rapporten bygger på antalet anmälda allvarliga arbetsskador under åren 2018 -2019. Totalt handlar det om 25 392 arbetsskador.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Säkerhet • Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.