Uppmuntra flocken och må bättre!
Publicerat 28 maj 2019
Som föreläsare blir jag ofta tillfrågad om att komma till organisationer som står inför stora förändringar. De har precis satt igång med ett stort LEAN-projekt eller så konkurrerar de med andra om arbetskraft och vill bli mer attraktiva arbetsgivare.
De ber mig peppa för engagemang och förändringsvilja, eftersom de inser att alla som jobbar behöver bete sig annorlunda. Och jag kommer mer än gärna – jag vet ju att det är möjligt att utmana både tankar och beteenden.
Men jag talar inte om vikten av att förändra sitt beteende bara för organisationens skull, för det skulle aldrig fungera. Jag vet att jag måste börja på annat sätt. Ingen har någon förändringsvilja som inte först känner delaktighet och trygghet.
För att må bra på jobbet och uppleva någon slags arbetsglädje behöver vi känna oss inkluderade. Det spelar ingen roll hur mycket vi vill förändra oss eller hur mycket cheferna tjatar om vikten av förändring – vi behöver känna av vi tillhör gruppen.
Hur kan du och andra känna delaktighet och därmed glädje? Ett så enkelt tips som ”beröm varandra mer”, kan faktiskt få oanade effekter. När du får beröm som är äkta och ärligt, sjunker din kortisolnivå markant, du blir lugnare och därmed lite skönare att ha att göra med. Genom uppmuntran får du ett bevis för att du fortsatt får vara med i flocken. Detsamma gäller dina kollegor. Och i den viktigaste flocken, den som består av dina nära och kära, där är det ju minst lika viktigt att uppmuntra. Men visst kan det vara svårt, bland hav av smutstvätt och disk. Att gå runt och ”leta rätt”. Nästan provocerande … Men både hemma och på jobbet är det viktigare än vi tror att vi uppriktigt bryr oss om varandra, att vi firar segrar och ger varandra en kram eller en high five då och då.
När vi känner delaktighet, blir vi gladare och mer engagerade. När vi känner oss mer engagerade blir vi mer kreativa. När vi är kreativa kommer vi på smarta lösningar. Inte oväntat har organisationer med engagerade och kreativa medarbetare färre sjukskrivningsdagar än andra. Inte oväntat uppvisar de bättre resultat.
Vill du bidra till mer glädje? Kanske kan du göra det för arbetsgruppens skull – för att andra ska känna sig delaktiga – men gör det framför allt för din egen skull. Om du tänker på all tid du är på jobbet – minst 8 timmar på en dag, cirka 40 timmar på en vecka, 170 timmar på en månad, 2000 timmar på ett år … Visst är du värd att ha det lite roligare?
Ami Hemviken
Beteendevetare, föreläsare och fyrabarnsmamma. Aktuell med boken Le! Det är inte tanken som räknas.
Mer om Krönika
-
Det börjar med alldeles för många koppar kaffe
Krönika •
-
Kanske behöver jag bara ett kul, dumt namn
Krönika •
-
Hon hugger bittert på mitt vänliga "hej"
Krönika •
Senaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.