Tidsrealist – javisst!
Publicerat 4 september 2019
Mitt nyårsord var vårda. Inte som ett löfte, men som en ambition att vårda det jag redan har lite mer. Familj, vänner, kollegor, kläder, saker, jordklotet och även mig själv. Jag ska inte säga att jag har lyckats. Men det är en ambition jag jobbar vidare med. Och jag har upptäckt att för att vårda behövs tid. Så mitt nya ord som jag nu går omkring och smakar på är – tidsrealist.
När jag pratar med min 16-åriga dotter om tidsrealism brukar jag kalla det marginaler. Att plugga i tid till provet, ta en buss tidigare om det är viktigt att komma fram en viss tidpunkt och så vidare. Ofta fyller hon numera i ordet ”mar-gi-na-ler” redan innan jag ens har hunnit prata klart, och himlar med ögonen. Och oftast leder diskussionen ingen vart, utan slutar med att jag själv blir sen.
En reflektion jag har gjort är att det är mycket svårare att vara tidsrealist än att vårda. Varför då? Jo, för vårdandet styr jag över själv. Jag kan bestämma mig för att laga jackan som gick sönder i vintras, gå till gymmet eller att ta en stund extra och prata med en kollega som inte mår bra.
Som tidsrealist däremot möter man ofta sin motståndare – tidsoptimisten. Och där blir det jobbigt! Där finns det risk att man uppfattas som lat eller som att man är en loser om man inte knyter näven i fickan och pressar in lite till i kalendern. På jobbet kan vi hjälpa varandra att vara tidsrealister. Påminna varandra om att det inte är någon bra idé att sätta en deadline i mitten av augusti precis efter semestern. Eller att man faktiskt behöver lite luft i kalendern här och där för att hinna göra det som bestäms på alla möten.
Vi behöver också luft i kalendern för att ha beredskap att klara av vardagen. Livet. Barn blir sjuka, föräldrar dör, hästen får ont i benet, katten rymmer, vattenläcka i köket … Eller bara något så vardagligt som att tekniken krånglar, pendeltåget är försenat eller att det dyker upp en oväntad arbetsuppgift.
För mig blir inget bättre eller snabbare gjort för att jag maxar kalendern. Tvärtom. Det är när jag lyckas skapa lite luft som jag tänker bättre, mår bättre, jobbar bättre, blir gladare – och faktiskt lite smartare!
Nu tar jag fighten mot tidsoptimisten, som – om sanningen ska fram – ganska ofta är jag själv.
Maria Claësson Nygren
Kommunikatör och bildredaktör på Prevent som än så länge har luft i höstens kalender.
Mer om Krönika
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
-
Förmodligen har du också använt en härskarteknik
Krönika • ”Men gumman!” Orden kom från en yngre manlig kollega, som jag vanligtvis respekterade och tyckte om. Han uttryckte sig vänligt och tanken var nog att låta lite personlig, men det kändes så fel. Helt plötsligt blev jag hans lilla dotter. Jag sa inget, men ångrade mig senare.
-
"Hjärnvilan är utrotningshotad"
Krönika • Av Sissela Nutley. ”Thank you for not using your cell phone” – stod det i spa:ts entré där jag bokat in tre timmar i relaxavdelningen. Det är faktiskt jag som tackar. På dessa timmar har min lilla hjärna fått tid att reflektera. Jag har exempelvis fått några nya idéer, hittat perspektiv på problem och även mentalt skrivit denna krönika.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Nya risker när allt mer ska återvinnas
Grön omställning • Återvinning ska minska farliga ämnen i miljön. Men för personalen på återvinningen som ska ta hand om allt kan det bli tvärtom.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.