Smarta soptunnor ber själva om att tömmas
Publicerat 24 maj 2019
Smarta soptunnor som meddelar när de behöver tömmas finns i flera kommuner och har nyligen lanserats i Karlstad. Det förbättrar både arbetsmiljön för renhållningsarbetare och minskar klimatpåverkan, säger de som testat.
I Karlstad finns ungefär 1 500 papperskorgar. De som tömmer dem utgår från ett schema och en förutbestämd rutt och städpersonalen får kika i varje soptunna för att se om de behöver tömmas eller inte. Men genom att installera sensorer i papperskorgarna larmar de själva om de börjar bli fulla. På så vis kan man både minska onödiga arbetsmoment och onödiga transporter.
– Det här kommer förenkla vårt arbete och vi kommer kunna bli mer effektiva. Det är roligt när en enkel teknik kan leda till förbättringar, säger Magnus Clewemar gatutekniker.
Sedan tidigare har Karlstad kommun även testat sensorer i planteringar för att mäta fuktnivån i jorden. Växterna vattnas vid rätt tillfälle och håller sig finare längre.
– Vi har otroligt många möjligheter med digital teknik och med en liten investering kan vi göra skillnad både i arbetsmiljö, effektivitet och klimatpåverkan säger Henrik Lander (C) ordförande teknik- och fastighetsnämnden i en kommentar.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Mer kunskap behövs om hur AI påverkar arbetsmiljön
Digitalisering • När arbetet i kassan automatiseras går det snabbare. Men risken är att glädjen med jobbet försvinner. Det säger Åsa Cajander som är en av forskarna bakom en ny rapport om hur ny teknik påverkar vår arbetsmiljö.
-
Är du redo att bli en avatar?
Digitalisering • Tekniken för virtuella jobbmöten där man träffar sina kollegor som avatarer har blivit relativt billig och flera olika lösningar lanseras just nu. Enligt tech-gurun Bill Gates kommer vi om några år inte förstå hur vi klarade oss utan VR i arbetsmiljön.
-
Stort intresse för virtuella kontor
Digitalisering • Just när vi lärt oss behärska digitala möten och hybrida kontor kommer nästa innovation – det virtuella kontoret. Hur är det att jobba på ett sådant och hur påverkar det arbetsmiljön? Det ska forskarna Cecilia Berlin och Maral Babapour Chafi ta reda på i en ny studie.
Senaste om Mer om arbetsmiljö
-
Här är Ekot
Bildreportaget • Vi har alla hört rösterna som troget ger oss de senaste nyheterna. Vi har kikat in bakom kulisserna på Sveriges Radios snart 85-åriga nyhetsredaktion.
-
Så skapas trygga intimscener
Arbetsmiljöarbete • Det finns två certifierade intimitetskoordinatorer i Sverige. Deras jobb är att skapa trygghet och struktur under arbetet med intimscener på scen och filmduk.
-
Det börjar med alldeles för många koppar kaffe
Krönika •