Ingen är immun mot mobbning
Publicerat 5 februari 2019
Ingen människa tror att den ska bli drabbad, det är alltid de andra. Oavsett om det gäller sjukdomar, bilolyckor eller mobbning. På något mirakulöst sätt tror man att man är immun. När det gäller hälsan finns det riktlinjer man ska följa vad gäller livsstil, kost och motion. I trafiken har man hastighetsbegränsningar, bälten och krockkuddar. Vad finns det för säkerhetsåtgärder kring mobbning? Hur skyddar du dig?
Man räknar med att en av tio är utsatt för kränkande särbehandling i sin arbetsmiljö och mörkertalet är stort. Som utsatt skäms man och gör allt för att dölja sitt utanförskap. Varje år blir 10 000 – 30 000 långtidssjukskrivna till följd av vuxenmobbning, enligt siffror från Arbetsmiljöverket.
Den allmänna inställningen är att det är de udda, svaga och inkompetenta individerna som utsätts för mobbning i sin arbetsmiljö. Det stämmer dock inte. I själva verket är de utsatta många gånger drivande och kompetenta. De brinner för sitt arbete och har starkt rättspatos. Individer som dessa väcker negativa känslor hos andra och man ska inte underskatta handlingar som triggas igång av avundsjuka och missunnsamhet.
Det börjar ofta med små incidenter som är svåra att sätta fingret på såsom att människor slutar att hälsa. Sedan blir det tyst i fikarummet när man kommer in. Kanske får man inte längre mejlutskicken eller rätt tid till möten. När man väl hamnat utanför gemenskapen eskalerar mobbningen snabbt och individens hälsa blir kraftigt försämrad. Där mobbning tillåts tar organisationer skada och människor går sönder.
Varje dag går hundratusentals människor till sina arbeten med en klump i magen. Jag efterlyser en varmare arbetsmiljö där människors hälsa och välmående står i fokus. Skydda dig själv och dina kollegor, tillsammans skapar ni er arbetsmiljö.
Det är inte bara de andra, nästa gång kan det vara du. Du är inte immun.
Emilia Åhfelt
Emilia Åhfelt blev utsatt för mobbning och trakasserier av sina kollegor då hon arbetade som soldat i Kosovo 2003. Hon är nu arbetsmiljökonsult och författare till boken Var inte en sådan FITTA!
Mer om Krönika
-
Lärare? Du har inget vettigt jobb alltså?
Krönika •
-
Sömnens gud är nyckfull
Krönika •
-
Jag vill tacka jobbet!
Krönika • Ibland funderar jag på vad som hade hänt om jag inte sett den där jobbannonsen ”Sökes: guide på tyska och engelska” på en anslagstavla på universitetet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Daglig reflektion ökade arbetsglädjen
Arbetsmiljöarbete • På Norrlands universitetssjukhus har korta reflektionsmöten blivit nyckeln till ett förbättrat samarbete. Denna metod visade sig vara särskilt värdefull under pandemin.
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.