Arbetsolyckor ökar bland unga
Publicerat 16 april 2019
Arbetsolyckorna bland unga har ökat med omkring 20 procent de senaste fyra åren. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket. Risken att råka ut för en arbetsolycka är fyra till sex gånger högre första året på en ny arbetsplats, enligt Heli Aarnipuro, projektledare på Arbetsmiljöverket.
Förra året anmäldes ungefär 4 800 arbetsolycksfall, som drabbat unga under 25 år och som lett till sjukfrånvaro. Det är en ökning med omkring 20 procent sedan 2014. I andra åldersgrupper syns inte motsvarande ökning av arbetsolycksfallen. Ökningen bland unga gäller män.
Det framgår av preliminär statistik som Arbetsmiljöverket tagit fram, på uppdrag av tidningen Arbetarskydd.
– Det är en allvarlig utveckling. Vi måste säkerställa att unga får en säker start, och en bra grund för ett hållbart arbetsliv, säger Heli Aarnipuro, Arbetsmiljöverket. Hon är projektledare för tillsynsprojektet "Ett hållbart arbetsliv", där det bland annat ingår inspektioner av arbetsmiljön för yngre arbetstagare.
Arbetsmiljöverkets statistikenhet tittar nu närmare på vad ökningen av ungas arbetsolycksfall kan bero på. Man vet till exempel inte om andelen unga i arbetskraften har ökat i vissa branscher under den här perioden. Det skulle i så fall kunna var en förklaring till att olycksfallen blivit fler.
Unga är också ofta nya på jobbet. Och att vara ny på en arbetsplats är en riskfaktor i sig.
– Man har fyra till sex gånger större risk att råka ut för ett olycksfall under det första året på en ny arbetsplats, säger Heli Aarnipuro. Det gäller inte bara dem som är helt nybörjare, utan också dem som är nya på just det här stället.
Ökningen av olycksfall bland unga är tydligast för män inom "mjukare" branscher, som förskola, skola och äldreomsorg. Det är områden där det generellt råder brist på personal och där arbetet ofta upplevs som stressigt.
Bristande introduktion kan vara en förklaring till olyckor bland unga, enligt Heli Aarnipuro.
– Man kan fundera över om det finns tillräckligt med erfaren personal på arbetsplatserna, som kan introducera de nya.
Nu när semestrarna närmar sig – och därmed sommarjobbssäsongen – är det hög tid att tänka igenom hur nyanställda ska få en bra start på arbetsplatsen. Introduktion ska ingå som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Arbetsgivaren ska se till att de unga har de kunskaper de behöver för att inte riskera att råka ut för olycksfall.
– Det är viktigt att ledningen tänker till i förväg, säger Heli Aarnipuro. Man bör vara väldigt noga när man väljer arbetsuppgifter, så att de är anpassade till den ungas psykiska och fysiska mognad. Unga har till exempel inte samma muskulatur som äldre.
De nyanställda ska också få klart för sig vilka situationer i jobbet som kan vara riskfyllda. Det kan handla om till exempel hot och våld, berusade kunder eller ergonomi.
– Om en äldre har ramlat, så försöker säkert den unga anställda hjälpa personen upp. Har man då inte kunskap om lyftteknik är det lätt att sträcka sig, säger Heli Aarnipuro.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Unga
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.