Vår längtan efter stora kök
Publicerat 6 februari 2018
Vilket väsen i julas när nya säsongen av The Crown hade premiär! Halva bekantskapskretsen blev omöjlig att nå, Facebook-flöden fylldes av hyllningar, och precis alla tycktes plötsligt sätta bara en enda sak högst i livet – nämligen uppstekt veckotidningsskvaller från cirka 1962. Den där prinsessan Margaret, när ska hon skärpa sig?
Nu ska jag inte göra mig lustig, för även jag frossade. Gamla skandaler är tröstgodis för oss i dag, när vår aktuella världspolitik svider för svårt. En glädje i The Crown är detaljrikedomen – kläderna, bilarna, miljöerna. Själv sneglar jag lystet på köken, otidsenliga som hermelinmantlar.
I ett tidigt avsnitt besöker vi storköket i Buckingham Palace. Smockfullt med folk, svettigt, mörkt, inte överdrivet hygieniskt – skymtar vi en råtta? Påminner starkt om köket i Downton Abbey, minus råttan men plus mrs Patmore. Ungefär så såg det helt enkelt ut i kök på brittiska herresäten, "downstairs". Då. Tiden går ju.
Häromåret besökte jag det gigantiska Castle Howard i Yorkshire, ett av få brittiska slott som kan ge Buckingham Palace en match vad gäller storlek, pompa och ståt. Salarna, hallarna, kupolen – allt vårdas och bevaras. Men köket? Inget att spara på, det var urblåst och ombyggt till café.
Fram till 1930-talet var Castle Howards kök en slamrig arbetsplats, en verkstad men för mat, men när det inte behövdes längre så gjordes det helt osentimentalt om – turisterna tog över, en arbetsmiljö har blivit en fritidsverksamhet.
Stora delar av The Crown och Downton Abbey är inspelade i autentiska miljöer, men köken är specialbyggda: inga riktiga slottskök finns kvar. En arbetsplats har blivit historia.
Under tiden sväller köken i våra hem. Då en lägenhet eller villa byter ägare utvidgas ofta köket. Vi vill ha plats att laga mat, att umgås! 1930-talets funkiskök, en glädjelös tarm, duger inte. Dags att riva en vägg eller två.
Jag tror att de nya öppna köken är delvis inspirerade av film och teve. Det ser ju så mysigt ut, till och med för de stackars slottstjänarna. Som i verkligheten troligen hade det måttligt kul på jobbet.
Men vad gör vi egentligen i våra väldiga kök? Entydig statistik visar att vi äter alltmer färdigmat och takeaway. Undra på det, vi jobbar ju dygnet runt för att få råd med amorteringarna!
Nostalgin, vår romantiska längtan efter att fly bort i tid och rum, är helt klart en realitet – men romantik är sällan logisk.
Mer om Krönika
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
-
Förmodligen har du också använt en härskarteknik
Krönika • ”Men gumman!” Orden kom från en yngre manlig kollega, som jag vanligtvis respekterade och tyckte om. Han uttryckte sig vänligt och tanken var nog att låta lite personlig, men det kändes så fel. Helt plötsligt blev jag hans lilla dotter. Jag sa inget, men ångrade mig senare.
-
"Hjärnvilan är utrotningshotad"
Krönika • Av Sissela Nutley. ”Thank you for not using your cell phone” – stod det i spa:ts entré där jag bokat in tre timmar i relaxavdelningen. Det är faktiskt jag som tackar. På dessa timmar har min lilla hjärna fått tid att reflektera. Jag har exempelvis fått några nya idéer, hittat perspektiv på problem och även mentalt skrivit denna krönika.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Han vill peppa till karriärbyte mitt i livet
Generationer • Många tror att det är för sent att utvecklas i karriären efter 40. I sin nya bok visar Nicolas Jacquemot hur man kan bryta gamla föreställningar och hitta nya vägar.
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.