
Bild: Joshua Jamias/Unsplash
Judo på jobbet ska minska fallolyckor
Publicerat 29 januari 2018
Svenska Judoförbundet ska hjälpa arbetsplatserna att förebygga fallolyckor. Bakom initiativet står AFA Försäkring. Att ramla på jobbet är den vanligaste typen av arbetsolycksfall och många skadas allvarligt.
Nu inleder AFA Försäkring ett samarbete med Svenska Judoförbundet för att minska fallolyckorna i arbetslivet. Balans, styrka, smidighet och kontroll över kroppen är viktiga inslag i judo. I kurser i falltrygghet kan judotränare lära ut hur man faller rätt genom att till exempel ha kroppen mjuk och rundad, hålla upp huvudet och undvika att ta emot sig med handen. Balansträning är också ett betydelsefullt inslag vid fallträning.
Judoförbundet kommer nu att erbjuda arbetsgivare kurser, där medarbetarna får lära sig hur man kan undvika att ramla, och hur man minskar risken att skadas vid fall.
– Det handlar mycket om att öka fallkompetensen, säger Anna-Mia Olofsson, projektledare på AFA Försäkring.
Projektet, som fortfarande ligger i startgroparna, kommer att rikta sig till arbetsplatser i alla branscher. Kurser är tänkta att hållas på jobbet, eller i någon lokal i närheten.
Syftet är att stötta arbetsgivarna i det förebyggande arbetet och även informera om de kollektivavtalade trygghetsförsäkringarna vid arbetsskada.
– Vi vill öka kunskapen om fallolyckor, om hur man kan falla rätt när man väl faller och samtidigt visa på möjligheten att anmäla fallolyckor, så att alla som drabbas verkligen anmäler det, säger Anna-Mia Olofsson.
Fall är den vanligaste orsaken till allvarliga arbetsolycksfall i AFA Försäkrings databas över arbetsskador.
De flesta som ramlar gör det inte från byggnadsställningar, stegar eller andra höga höjder. Ofta är det ganska odramatiska fall – man snubblar på en matta, snavar i trappan på arbetsplatsen eller halkar på en isfläck på väg till jobbet.
– På vintern ökar fallolyckorna utomhus, särskilt bland grupper av arbetstagare som är mycket i rörelse, säger Anna-Mia Olofsson.
Hälften av de allvarliga fallolyckorna leder till bestående men i form av medicinsk invaliditet, enligt en tidigare rapport från AFA Försäkring. Under våren kommer en ny analys av fallolyckor.
Judoförbundets insatser kommer att utvärderas av forskare vid Högskolan i Dalarna.

Margareta Edling
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Unga butiksanställda riskerar belastningsskador
Arbetsolyckor och arbetsskador • Kassapersonal och målare är två yrkesgrupper som riskerar skador på grund av bristande ergonomi på jobbet.
-
Skador på händerna vanliga i många branscher
Arbetsolyckor och arbetsskador • Nästan 40 procent av de allvarliga arbetsskadorna består av olika typer av handskador, enligt statistik från Afa Försäkring. En av de värst drabbade yrkesgrupperna är snickare.
-
Dödsolyckorna tillbaka på samma nivå
Arbetsolyckor och arbetsskador • Förra året miste 44 personer livet på grund av en olycka på jobbet. Att olyckorna var färre 2020 verkar ha varit en tillfällig minskning.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.