Hoppa till huvudinnehållet

I kurser i falltrygghet kan judotränare lära ut hur man faller rätt genom att till exempel ha kroppen mjuk och rundad.

Bild: Joshua Jamias/Unsplash

Arbetsolyckor och arbetsskador

Judo på jobbet ska minska fallolyckor

Svenska Judoförbundet ska hjälpa arbetsplatserna att förebygga fallolyckor. Bakom initiativet står AFA Försäkring. Att ramla på jobbet är den vanligaste typen av arbetsolycksfall och många skadas allvarligt.

Nu inleder AFA Försäkring ett samarbete med Svenska Judoförbundet för att minska fallolyckorna i arbetslivet. Balans, styrka, smidighet och kontroll över kroppen är viktiga inslag i judo. I kurser i falltrygghet kan judotränare lära ut hur man faller rätt genom att till exempel ha kroppen mjuk och rundad, hålla upp huvudet och undvika att ta emot sig med handen. Balansträning är också ett betydelsefullt inslag vid fallträning.

Judoförbundet kommer nu att erbjuda arbetsgivare kurser, där medarbetarna får lära sig hur man kan undvika att ramla, och hur man minskar risken att skadas vid fall.

– Det handlar mycket om att öka fallkompetensen, säger Anna-Mia Olofsson, projektledare på AFA Försäkring.
Projektet, som fortfarande ligger i startgroparna, kommer att rikta sig till arbetsplatser i alla branscher. Kurser är tänkta att hållas på jobbet, eller i någon lokal i närheten. Foto: Linkedin

Syftet är att stötta arbetsgivarna i det förebyggande arbetet och även informera om de kollektivavtalade trygghetsförsäkringarna vid arbetsskada.

– Vi vill öka kunskapen om fallolyckor, om hur man kan falla rätt när man väl faller och samtidigt visa på möjligheten att anmäla fallolyckor, så att alla som drabbas verkligen anmäler det, säger Anna-Mia Olofsson.

Fall är den vanligaste orsaken till allvarliga arbetsolycksfall i AFA Försäkrings databas över arbetsskador.
De flesta som ramlar gör det inte från byggnadsställningar, stegar eller andra höga höjder. Ofta är det ganska odramatiska fall – man snubblar på en matta, snavar i trappan på arbetsplatsen eller halkar på en isfläck på väg till jobbet.

– På vintern ökar fallolyckorna utomhus, särskilt bland grupper av arbetstagare som är mycket i rörelse, säger Anna-Mia Olofsson.

Hälften av de allvarliga fallolyckorna leder till bestående men i form av medicinsk invaliditet, enligt en tidigare rapport från AFA Försäkring. Under våren kommer en ny analys av fallolyckor.

Judoförbundets insatser kommer att utvärderas av forskare vid Högskolan i Dalarna.

bild på Margareta Edling

Margareta Edling

Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador

Senaste om Mer om arbetsmiljö