Få anmäler arbetsskador inom hotell- och restaurang
Publicerat 7 februari 2018
Under februari kommer Arbetsmiljöverket att inspektera 650 arbetsplatser inom hotell- och restaurangbranschen. Syftet med inspektionen är att undersöka om företagen har ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
Hotell- och restaurangbranschen sysselsätter många unga som sedan går vidare till utbildning eller andra yrken. Restauranganställda hamnar på sjunde plats i AFA Försäkrings statistik över branscher med flest andel allvarliga arbetsolycksfall. Men trots det är det förhållandevis få arbetsskador som anmäls till Arbetsmiljöverket. Det är en anledning till att hotell- och restaurangbranschen valts ut för inspektion.
– Vi vet att det är en underrapportering. Det kan vi se utifrån sådant som vi stöter på när vi är ute på inspektioner, säger Fredrik Hedlund, projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket till tidningen Hotellrevyn.
Syftet med inspektionen är att undersöka om företagen jobbar systematiskt med att förebygga stress eftersom en pressad arbetssituation kan leda till att man lyfter fel eller använder fel arbetsverktyg. Även det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier, mobbning och hot och våld ska granskas.
Ansvaret för arbetsmiljön får inte läggas på individen, säger Fredrik Hedlund.
– Individen upplever ofta symptom men orsakerna finns på organisatorisk nivå. Det är viktigt att skilja på symptom och orsak och inte lägga ansvaret på individen. Vi måste fråga oss hur arbetet organiseras och hur det sociala samspelet på arbetsplatsen fungerar, säger han.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Säkerhet • Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.