
25 år med Arbetsliv
Publicerat 14 december 2018
När det första numret av Arbetsliv såg dagens ljus år år 1993 fanns varken e-post eller smarta telefoner. Men trots att arbetslivet förändrats mycket på 25 år är många av arbetsmiljöfrågorna som diskuterades då fortfarande aktuella.
Tanken med den nystartade tidningen var att nå skyddsombud och chefer direkt med arbetsmiljönyheter och reportage. Tidigare fanns nyhetsbrevet Meddelandet som skickades ut som ett cirkulär med en hel arbetsplats som mottagare.
När det första numret av Arbetsliv kom 1993 var Sverige inne i en djup ekonomisk kris med stor arbetslöshet. Ett viktigt syfte med tidningen var att inte bara skildra problem i arbetslivet utan även visa på lösningar. En målsättning som Arbetsliv fortfarande jobbar efter.
– Vi ville sprida goda exempel och skildra hur man jobbar praktiskt med arbetsmiljön ute på företagen. Eftersom vi gjorde temanummer om olika ämnen var det ofta så att ett företag eller ett förbund beställde flera exemplar av tidningen för att använda internt eller i utbildningssyfte, säger Andreas Alskog som var chefredaktör mellan åren 1993–2008.
Ett tema i ett av de första numren var elöverkänslighet som var en stor fråga på 1980- och 90-talet i Sverige. Temanumret innehöll bland annat en intervju med en konstruktör på ett företag där en majoritet av de anställda blivit elöverkänsliga. Om konstruktören skriver Arbetslivs reporter Börje Nenzén:
"Klockan 09.45 kliver han in i sitt elsanerade och inkapslade arbetsrum. Han mår inte bra. Gatljusen var irriterande nog fortfarande tända när han lämnar hemmet. Trots att taxins dator var avstängd svider det i skinnet över hela kroppen, kläderna känns obehagliga och han darrar invärtes. Han är svårt överkänslig mot el."
Men långt ifrån alla teman i de första numren av Arbetsliv bär så tydliga tidsmarkörer som det om elöverkänslighet. Flexkontor och distansarbete är exempel på ämnen som fanns i de första numren och som Arbetsliv fortfarande bevakar. Anställda på Ericsson Business Networks intervjuas om alla fördelar med att kunna jobba på distans (mer tid med barnen, slippa pendling till jobbet) men uttrycker även oro för att sammanhållningen på jobbet blir sämre när fler jobbar hemma.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.