Snickare drabbas av flest byggolyckor
Publicerat 17 mars 2017
Antalet olyckor i byggbranschen har ökat de senaste åren. Snickare är den yrkesgrupp inom bygg som drabbas av flest olyckor, enligt en rapport från AFA Försäkring.
– Sedan 2010 ser vi en stigande kurva av olyckor inom byggbranschen. Samtidigt har sysselsättningsgraden ökat vilket kan vara en förklaring. En annan är nya försäkringsvillkor och att det går lättare att anmäla en olycka i dag jämfört med tidigare, sa Mats Åhlgren, statistiker på AFA Försäkring när han presenterade rapporten.
Yrkesgrupperna inom byggbranschen är bland de mest skadedrabbade på den svenska arbetsmarknaden. Under 2014 inträffade i genomsnitt 2,5 allvarliga olyckor per 1 000 sysselsatta på hela arbetsmarknaden. För yrkena inom bygg var motsvarande siffra 7,7 allvarliga olyckor per 1 000 sysselsatta.
De yrkesgrupper inom byggsektorn som AFA tittat närmare på är betong- bygg och anläggningsarbete, målare, snickare, elektriker och VVS-montörer. Av dessa är det snickare som är mest utsatta. Elektriker är den minst drabbade gruppen.
Den vanligaste olyckstypen är fallolyckor samt olyckor med maskiner och verktyg. Att skära sig är en vanlig olyckstyp.
– Snickare skär sig på knivar och rörmokare när de bär en toalett med trasigt porslin. Vad man skär sig på beror lite på vad man jobbar med. Men skärolyckor får inte sällan allvarliga konsekvenser om man skär av en sena till exempel, sa Mats Åhlgren.
Unga i åldrarna 16-25 år skadar sig betydligt oftare på maskiner och verktyg jämfört genomsnittet. Till exempel är det dubbelt så vanligt att unga skär sig på knivar eller andra föremål. Bristande vana är en förklaring tror Mats Åhlgren.
Den äldsta åldersgruppen, 56-64 år, har 1,5 gånger högre risk att skadas av fallolyckor jämfört med genomsnittet.
– De yngsta har den högsta risken att skada sig men den äldre gruppen har den högsta risken att skada sig allvarligt. Det beror på att konsekvenserna av en fallolycka ofta blir betydligt allvarligare om man är äldre, sa Mats Åhlgren.
Ladda ner rapporten "Arbetsolyckor och sjukskrivningar inom byggbranschen"
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Säkerhet • Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.