Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Se vardagen med nya ögon

När man kommer hem  från semestern brukar man se bostaden med helt nya ögon: här saknas det verkligen en blomma! Vad den här gamla byrån ser omodern ut! Vad lite vi har på väggarna! På samma sätt kan man passa på att se på vardagen och jobbet: varför gör jag alltid på det här krångliga sättet? Det måste jag ändra på!

Lägg till en god vana
I stället för att skapa förbud (nu ska jag aldrig mer äta socker), försök lägga till en god liten vana. Ta trapporna i stället för hissen första veckan, ta en två-minuterspaus på förmiddagen för lite rygg-gympa nästa vecka. Goda vanor har en tendens att automatiskt bre ut sig och tränga undan de dåliga.

Hitta på roliga saker
Sommaren har varit fylld av umgänge med nära och kära. Fortsätt att umgås – och kanske även med arbetskamraterna. Boka in några roliga aktiviteter redan nu när ni har ork och det finns utrymme i kalendern. Teater, fotbollsmatch ...

Förnya dig
Sommaren är ofta en tid då man upptäcker nytt och förnyar sig. Fastna inte i vanefällan på hösten! Utmana dig själv att se nya möjligheter när de dyker upp även i vardagen: laga en ny rätt, ta en ny väg till jobbet, köp en annan lunchrätt än du brukar, prata med den där kollegan som sitter längst bort.

Se jobbet med positiva ögon
Om du anstränger dig att se jobbet och vardagen med positiv blick kommer det att kännas roligare automatiskt. Att satsa på ett rejält engagemang i ett jobbprojekt som från början kändes tråkigt brukar också göra att det känns roligare. Det finns alltid småsaker och moment även i trista uppdrag som faktiskt kan bli spännande.

Helena Wahlund

Mer om Må bra

Senaste om Mer om arbetsmiljö