Ny granskning av bemanningsbranschen
Publicerat 5 juni 2017
Korta anställningar och anställningar på olycksdrabbade arbetsplatser kan göra att bemanningsbranschen är mer utsatt för olyckor än andra branscher. En granskning som Arbetsmiljöverket gjort visar att det finns brister i bemanningsanställdas arbetsmiljö. Men branschorganistaionen Bemanningsföretagen är kritiska till granskningen.
Bemanningsbranschen växer och omfattar i dag drygt 76 000 anställda. Många av dessa är unga och oerfarna och var femte är född i ett annat land. Under åren 2011 till 2015 drabbades bemanningsanställda av 13 arbetsolycksfall per 1 000 anställda, att jämföra med 7 arbetsolycksfall per 1000 för samtliga branscher. För bemanningsanställda män var frekvensen 15 per 1 000.
Tre av fyra företag som Arbetsmiljöverket har inspekterat har fått krav på att åtgärda brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Det handlar främst om att det saknas rutiner för undersökning och riskbedömning eller att de skriftliga rutiner som finns inte fungerar i praktiken.
– Vi har hittat kundföretag som inte informerar de inhyrda om risker i arbetet eller vart de ska vända sig om något brister i arbetsmiljön. Kundföretagen behöver ha ett tätt samarbete med bemanningsföretagen innan, under och efter en uthyrningsperiod, säger Heli Aarnipuro i en kommentar.
Inspektionerna visar också att det finns bemanningsföretag som inte undersöker arbetsmiljön ute på kundföretagen.
Men branschorganisationen Bemanningsföretagen är kritiska till Arbetsmiljöverkets granskning. De anser att siffrorna är missvisande eftersom granskningen inte kan belägga att det är själva anställningsformen i sig som är en risk.
– Våra medlemmars viktigaste resurs är deras medarbetare, och bemanningsföretagen tar arbetsmiljöarbetet på största allvar. Olyckor som sker på arbetsplatsen är knutna till arbetsplatsen, inte anställningsformen. Det är också det enda inspektionen med säkerhet kan fastställa, säger Ann-Kari Edenius förbundsdirektör Bemanningsföretagen i en kommentar.
Arbetsmiljöverkets inspektion
Hittills har omkring 650 arbetsplatser inspekterats, varav 260 finns på bemanningsföretag och 390 på inhyrande kundföretag. De inhyrande företagen finns inom bl.a. tillverkningsindustri, parti- och detaljhandel, transport, hotell- och restaurangverksamhet, bygg- och anläggningsbranschen. Inspektionsinsatsen påbörjades i september 2016 och ska pågå till slutet av 2017. Den omfattar drygt 300 bemanningsföretag och omkring 900 inhyrningsföretag.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Unga butiksanställda riskerar belastningsskador
Arbetsolyckor och arbetsskador • Kassapersonal och målare är två yrkesgrupper som riskerar skador på grund av bristande ergonomi på jobbet.
-
Skador på händerna vanliga i många branscher
Arbetsolyckor och arbetsskador • Nästan 40 procent av de allvarliga arbetsskadorna består av olika typer av handskador, enligt statistik från Afa Försäkring. En av de värst drabbade yrkesgrupperna är snickare.
-
Dödsolyckorna tillbaka på samma nivå
Arbetsolyckor och arbetsskador • Förra året miste 44 personer livet på grund av en olycka på jobbet. Att olyckorna var färre 2020 verkar ha varit en tillfällig minskning.
Senaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.