Många lastbilschaufförer dog på jobbet
Publicerat 10 januari 2017
De arbetsrelaterade dödsolyckorna har minskat de senaste fyra åren, men ändå fick 43 personer sätta livet till i arbetsplatsolyckor 2016. Fordon var inblandade i 62 procent av dödsfallen.
Lastbilschaufför är den yrkesgrupp som drabbades av flest dödsolyckor förra året. Totalt omkom nio lastbilschaufförer 2016 och tio år 2015. Det visar Arbetsmiljöverkets preliminära statistik över arbetsrelaterade dödsolyckor.
Martin Miljeteg, ansvarig för arbetsmiljö och trafiksäkerhet på Transportarbetareförbundet, kan inte se någon direkt orsak till att lastbilschaufförer sticker ut i statistiken.
– Jag har inget svar på det i dag. Men det är oerhört viktigt att när man får ett nytt jobb så ska man få en bra introduktion. Och vi vet att branschen utsatts för stenhård konkurrens, att social dumpning pågår och att mindre folk gör mer jobb i dag och att stressen ökar, säger Martin Miljeteg till tidningen Arbetet.
Men även andra yrkesgrupper har drabbats av dödsolyckor där fordon är inblandade. I januari förra året avled en personlig assistent efter en krock och i april blev en städerska påkörd av en lastbil på ett fabriksområde.
Andra utsatta yrkesgrupper när det gäller dödsolyckor är lantbrukare, bygg- och anläggningsarbetare samt brandmän. Även när det gäller lantbrukare och brandmän är fordon inblandade och påkörningsolyckor är vanliga.
Till Arbetsmiljöverkets statistik över dödsolyckor:

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Pandemieffekten på arbetsolyckorna borta
Arbetsolyckor och arbetsskador • Antalet arbetsolyckor är nu tillbaka på samma nivå som före pandemin. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
-
Så mycket kostar dödsolyckorna
Arbetsolyckor och arbetsskador • Satsningar på att förebygga arbetsrelaterade dödsolyckor skulle kunna spara miljardbelopp årligen, enligt en studie från Gävle Högskola.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Så förändrar självbetjäningstrenden handeln
Digitalisering • Trenden med självbetjäning fick en skjuts under pandemin och fortsätter att växa. Hur förändrar det arbetsmiljön och kontakten med kunderna?