Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsolyckor och arbetsskador

Många lastbilschaufförer dog på jobbet

De arbetsrelaterade dödsolyckorna har minskat de senaste fyra åren, men ändå fick 43 personer sätta livet till i arbetsplatsolyckor 2016. Fordon var inblandade i 62 procent av dödsfallen.

Lastbilschaufför är den yrkesgrupp som drabbades av flest dödsolyckor förra året. Totalt omkom nio lastbilschaufförer 2016 och tio år 2015. Det visar Arbetsmiljöverkets preliminära statistik över arbetsrelaterade dödsolyckor.

Martin Miljeteg, ansvarig för arbetsmiljö och trafiksäkerhet på Transportarbetareförbundet, kan inte se någon direkt orsak till att lastbilschaufförer sticker ut i statistiken.

– Jag har inget svar på det i dag. Men det är oerhört viktigt att när man får ett nytt jobb så ska man få en bra introduktion. Och vi vet att branschen utsatts för stenhård konkurrens, att social dumpning pågår och att mindre folk gör mer jobb i dag och att stressen ökar, säger Martin Miljeteg till tidningen Arbetet.

Men även andra yrkesgrupper har drabbats av dödsolyckor där fordon är inblandade. I januari förra året avled en personlig assistent efter en krock och i april blev en städerska påkörd av en lastbil på ett fabriksområde.

Andra utsatta yrkesgrupper när det gäller dödsolyckor är lantbrukare, bygg- och anläggningsarbetare samt brandmän. Även när det gäller lantbrukare och brandmän är fordon inblandade och påkörningsolyckor är vanliga.

Till Arbetsmiljöverkets statistik över dödsolyckor:

 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador

Senaste om Mer om arbetsmiljö