Hot får kvinnliga journalister att vilja sluta
Publicerat 19 april 2017
Var tredje kvinnlig ledarskribent, krönikör, chefredaktör och kommentator inom dagspressen funderar på att sluta med journalistik på grund av de trakasserier de utsätts för. Det visar en studie som branschorganisationen Tidningsutgivarna gjort tillsammans med nätverket Klara K.
Det är bransch- och arbetsgivarorganisationen Tidningsutgivarna (TU) och nätverket Klara K som med hjälp av Kantar Sifo, undersökt i vilken utsträckning kvinnliga journalister vid landets 163 dagstidningar utsatts för trakasserier och hot de senaste 12 månaderna. Hela 72 procent har svarat att de blivit hotade och trakasserade. Hot om att bli trakasserad på sin arbetsplats eller privat liksom hot om sexuellt våld är vanligast. 66 procent har fått nedsättande kommentarer om sitt kön och 68 procent om sitt utseende.
– Nu är det viktigt att regeringen följer de uppmaningar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nyligen presenterade i sin rapport om mediernas säkerhet. Man behöver avsätta reella resurser för att bland annat se över hot och trakasserier mot medier, men också arbeta fram skyddsstrategier för journalister, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för TU i en kommentar.
För ungefär hälften av de utsatta har hoten lett till rädsla och oro. 22 procent säger att hoten inneburit att de avstått från att bevaka vissa samhällsfrågor. En av tre, 34 procent, uppger att de funderat på att helt sluta med journalistik på grund av trakasserierna.
Drygt hälften anser att mängden hot och trakasserier ökat de senaste tre åren. 54 procent anser att de blivit grövre under samma tidsperiod. Även en undersökning som SVT:s Kulturnyheterna gjort visar att hoten mot svenska journalister ökar. Bara den senaste månaden har reportrar mordhotats och trakasserats i sina hem till följd av granskningar av näthat skriver SVT.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Hot och våld
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Missnöjda studenter hotar sina lärare
Hot och våld • Fyra av tio forskare och lärare vid högskolan har utsatts för trakasserier och hot, visar en ny studie. Oftast är det studenter som ligger bakom hoten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.