Årets hbtq-vänligaste arbetsplats utsedd
Publicerat 2 augusti 2017
Årets hbtq-vänligaste arbetsplats, Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, har utsetts av Unionen. De arbetar aktivt med att främja lika rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.
– Svenska Amerikansk Fotbollförbundet går i bräschen genom att vara det första idrottsförbundet i världen att hbtq-certifiera sig. De bidrar till att skapa en positiv utveckling inom rörelsen, säger Peter Hellberg på fackförbundet Unionen.
Priset har delats ut sedan år 2011 och några av de tidigare pristagarna är Sodexo, Ving och Nordic Choice Hotels.
– Unionens hbtq-pris betyder mycket för oss och är ett kvitto på att vi arbetar i rätt riktning, säger Henric Hedberg som är ansvarig för mångfaldsfrågor för Svenska Amerikansk Fotbollförbundet.
Han säger att det är viktigt att fortsätta vara en god ambassadör inom svensk idrott och påverka övriga idrottsförbund att driva frågor kring hbtq, mångfald och inkludering.
– Vi har skapat en genderpolicy inom Svenska Amerikansk Fotbollförbundet som beskriver möjligheten att delta i vår idrott utifrån hur du själv identifierar dig. Den ska genomsyra hela vår verksamhet från våra anställda på kansliet till alla tusentals medlemmar och utövare av vår idrott, säger Henric Hedberg.
Åtta tips för en hbtq-vänligare arbetsplats
1. Utgå inte ifrån att alla är hetero när ni snackar om helgens trevligheter. Använd gärna könsneutrala ord som partner och sambo hellre än flickvän, pojkvän, make. Funkar för alla!
2. Skratta inte med om det dras homo-, bi- och transfobiska skämt i fikarummet. Tala om att du inte uppskattar skämten.
3. Ha könsneutrala toaletter. Använder ni omklädningsrum, ordna gärna så att det finns en avskild del, eller tillgång till enskilt rum för ombyte.
4. Om någon väntar barn, tänk på att det inte behöver befinna sig i dennes egen mage! Underlättar både för hbtq-personer och för personer som väntar på adoption.
5. Säg gärna "alla, oavsett kön" snarare än "män och kvinnor".
6. Använd inte nedsättande ord om hbtq-personer. Är du osäker på om ett ord är nedsättande, välj hellre ett annat.
7. Raljera inte över ordet "hen". Hen är ett pronomen och ett viktigt ord för många som inte identifierar sig inom ramen för "hon" eller "han".
8. Använd inte hbtq-personer som allmän frågelåda. Är du nyfiken, kolla först om det är okej att fråga. Och ställ inte frågor som är så intima att du själv inte skulle vilja svara på dem.
(Källa: Unionen)
Helena Wahlund
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.