Utbildning har ökat säkerhet på taken
Publicerat 11 november 2016
För att öka säkerheten för takskottare tog arbetsgivarorganisationen Plåt- och ventföretagen för fyra år sedan initiativ till licensutbildningen Skotta säkert. Det har minskat antalet olyckor, säger Alexander Iliev, som är ansvarig för satsningen.
Ymnigt snöfall de senaste dagarna har gjort att landets takskottare fått bråda dagar. Att arbeta på tak är alltid riskfyllt, men på vintern gör is och kyla att det blir extra farligt. "Skotta säkert" heter en licensutbildning som bland annat handlar om hur man skapar metoder och rutiner för att jobba säkert och hur man spärrar av på gatan för att öka säkerheten för allmänheten nere på gatan.
– Intresset har varit mycket stort. Nu finns det 6 000 licensierade företag och det innebär att merparten av landets företag är licensierade, säger Alexander Iliev, jurist på Plåt- och ventföretagen som ligger bakom utbildningen.
När utbildningen togs fram var flera försäkringsbolag inblandade och Alexander Iliev påpekar att de flesta försäkringsbolag kräver att fastighetsägarna anlitar licensierad personal. Och utbildningen verkar ha gett gott resultat enligt Alexander Iliev.
– De uppgifter vi fått pekar på en klar förbättring. Det är ett minskat antal olyckor och färre skador. Tidigare var det en problematisk bransch med många oseriösa företag.
De flesta företag som sysslar med snöskottning erbjuder även andra tjänster. Det vanligaste är att man lägger tak på sommaren och skottar dem på vintern. Men det finns också städfirmor och andra typer av företag som erbjuder takskottning.
Arbetsgivarens ansvar
- Undersöka taken innan anställd påbörjas.
- Förvissa dig om att takets säkerhetsanordningar är i gott skick. Det kan ibland finnas anledning till att ställa kompletterande krav på taksäkerheten.
- Informera de som ska utföra snöskottningen om riskerna i arbetet.
- Förvissa dig om att arbetstagarna har kunskaper och nödvändig kännedom om vad de måste iaktta för att undgå riskerna.
- Tillhandahålla lämplig och godkänd personlig skyddsutrustning – fallskydd, skyddshjälm, skyddsglasögon – samt kontrollera att utrustningen används.
- Tillhandahålla signalväst samt kommunikationsutrustning för takskottare och vakt när det behövs.
(Källa: "Säkrare snöskottning" en broschyr från Arbetsmiljöverket.)
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Säkerhet • Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.
-
Så jobbar Svevia mot machobeteenden
Arbetsmiljöarbete • Sedan tre år tillbaka tar det statliga bolaget Svevia krafttag mot machobeteenden för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Ett arbete som gett konkreta resultat.