Tipstjänst ska stoppa oseriösa byggföretag
Publicerat 4 oktober 2016
Fusk med arbetsgivaravgifter, svartarbete, mutor, bedrägerier och även brott mot arbetsmiljöreglerna. Sådant kan anmälas på webbplatsen Fair Play Bygg. Fack och arbetsgivare står gemensamt bakom satsningen.
Det är ett problem inom byggbranschen att vissa företag struntar i lagar och regler, och därigenom skaffar sig konkurrensföredelar. Den bilden är Byggnads i Stockholm och Stockholms Byggmästareförening i princip överens om. Därför drog de i början av året igång webbplatsen Fair Play Bygg, där vem som helst lätt ska kunna anmäla misstänkta missförhållanden.
– För vår del handlar det om medlemmar som blir illa behandlade. Arbetsgivarna upplever att deras medlemsföretag har svårt att lägga anbud, på grund av konkurrensen från oseriösa företag, säger Fredrik Sirberg, regionsekreterare på Byggnads Stockholm-Gotland.
På webbplatsen går det att anmäla misstankar om till exempel skattefusk, korruption, bedrägeri, användning av svart arbetskraft eller personal som anlitas utan arbetstillstånd. Det kan också handla om att företag dumpar priset genom att strunta i arbetsmiljöfrågorna.
Tipsen tas emot av två utomstående personer, som organisationerna har anställt. De försöker utreda uppgifterna, så gott det går. Om det verkar finnas substans i dem, skickas de vidare till rätt myndighet, till exempel Skatteverket.
De tips som kommer in är av skiftande kvalitet, enligt Fredrik Sirberg.
– De kan handla om allt från att det står en utlandsregistrerad bil utanför en bostadsrättsförening, till rena ekobrottshärvor. Tips som lämnar Fair Play Bygg ska vara kvalitetssäkrade, så att de tas på allvar.
Projektet startade i februari 2016 och fram till i slutet av augusti hade drygt 70 tips kommit in. Av dem lämnades knappt hälften över till myndigheterna. De allra flesta skickades till Skatteverket och ett par till exempelvis Ekobrottsmyndigheten respektive polisen.
De flesta tips är anonyma. Sekretessen är hård. Inte ens organisationernas egna företrädare får veta vilka företag det gäller.
Satsningen ska pågå i tre år. Efter det hoppas organisationerna ha en bättre bild av problemet med oseriösa byggföretag.
– Då kommer vi att kunna visa svart på vitt hur det ser ut. Utifrån den bilden kan vi gå till regering och riksdag om det behövs lagändringar, säger Fredrik Sirberg.

Margareta Edling
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
-
Så mycket kostar dödsolyckorna
Arbetsolyckor och arbetsskador • Satsningar på att förebygga arbetsrelaterade dödsolyckor skulle kunna spara miljardbelopp årligen, enligt en studie från Gävle Högskola.
-
Pågående dödligt våld bakom flera dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fyra av de arbetsrelaterade dödsolyckorna förra året var kopplade till pågående dödligt våld, PDV.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.