Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsolyckor och arbetsskador

Tipstjänst ska stoppa oseriösa byggföretag

Fusk med arbetsgivaravgifter, svartarbete, mutor, bedrägerier och även brott mot arbetsmiljöreglerna. Sådant kan anmälas på webbplatsen Fair Play Bygg. Fack och arbetsgivare står gemensamt bakom satsningen.

Det är ett problem inom byggbranschen att vissa företag struntar i lagar och regler, och därigenom skaffar sig konkurrensföredelar. Den bilden är Byggnads i Stockholm och Stockholms Byggmästareförening i princip överens om. Därför drog de i början av året igång webbplatsen Fair Play Bygg, där vem som helst lätt ska kunna anmäla misstänkta missförhållanden.

– För vår del handlar det om medlemmar som blir illa behandlade. Arbetsgivarna upplever att deras medlemsföretag har svårt att lägga anbud, på grund av konkurrensen från oseriösa företag, säger Fredrik Sirberg, regionsekreterare på Byggnads Stockholm-Gotland.Foto: Byggnads

På webbplatsen går det att anmäla misstankar om till exempel skattefusk, korruption, bedrägeri, användning av svart arbetskraft eller personal som anlitas utan arbetstillstånd. Det kan också handla om att företag dumpar priset genom att strunta i arbetsmiljöfrågorna.

Tipsen tas emot av två utomstående personer, som organisationerna har anställt. De försöker utreda uppgifterna, så gott det går. Om det verkar finnas substans i dem, skickas de vidare till rätt myndighet, till exempel Skatteverket.

De tips som kommer in är av skiftande kvalitet, enligt Fredrik Sirberg.

– De kan handla om allt från att det står en utlandsregistrerad bil utanför en bostadsrättsförening, till rena ekobrottshärvor. Tips som lämnar Fair Play Bygg ska vara kvalitetssäkrade, så att de tas på allvar.

Projektet startade i februari 2016 och fram till i slutet av augusti hade drygt 70 tips kommit in. Av dem lämnades knappt hälften över till myndigheterna. De allra flesta skickades till Skatteverket och ett par till exempelvis Ekobrottsmyndigheten respektive polisen.

De flesta tips är anonyma. Sekretessen är hård. Inte ens organisationernas egna företrädare får veta vilka företag det gäller.

Satsningen ska pågå i tre år. Efter det hoppas organisationerna ha en bättre bild av problemet med oseriösa byggföretag.

– Då kommer vi att kunna visa svart på vitt hur det ser ut. Utifrån den bilden kan vi gå till regering och riksdag om det behövs lagändringar, säger Fredrik Sirberg.

bild på Margareta Edling

Margareta Edling

Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador

Senaste om Mer om arbetsmiljö