Hoppa till huvudinnehållet
Digitalisering

Ökad e-handel förändrar butiksjobb

I dag gör vi 7 procent av våra inköp över nätet, en siffra som enligt Handels kan vara hela 30 procent om tio år. Det kan på sikt leda till mer monotona arbetsuppgifterna för handelsanställda.

Handeln över nätet har ökat med 30 procent de senaste åren och den fysiska handeln har ökat med hela 70 procent. Den ena tar inte ut den andra. I stället, säger Martin Rosenström, ekonomie doktor och utredare på Handels utredningsgrupp, att e-handeln sannolikt behöver de fysiska butikerna.

– E-handeln behöver personalen i de fysiska butikerna när de fungerar som servicestationer. Personalen utgör också en reklampelare som stärker trovärdigheten och bidrar till att stärka varumärket. Den största styrkan är personalens kompetens och bemötande, säger Martin Rosenström på Handels utredningsgrupp.Foto: Handels

Däremot kommer fler att jobba i e-handelsmiljöer, där arbetet är mer som att jobba på ett lager med arbetsuppgifter som är tunga och monotona. Och som alltid, säger Martin Rosenström, när det är frågan om en snabb tillväxt så blir det växtvärk och då kan arbetsmiljön bli lidande och trilla mellan stolarna.

– Det behöver inte handla om ovilja utan kan kopplas till att organisationen växer så snabbt att chefsrollerna blir oklara. Dessutom är det en fas av arbete där det är hög personalomsättning, vilket kan göra det svårt att skapa en vi-känsla, säger Martin Rosenström.

Sen är det ett faktum, enligt Martin Rosenström, att en fysisk butik som har pakethantering har en konkurrensfördel gentemot andra butiker eftersom det lockar in kunderna. Precis som ett extrapris.

– Paketutlämning är en inkomstkälla i sig, men framför allt finns det en viktig faktor i att kunden också kan förväntas handla där när den hämtar ut sitt paket.

En annan förändring för handelsanställda är att allt fler kunder väljer att betala med kort, vilket är bra med tanke på rånrisken. Men på branschorganisationen Svensk Handel säger man att det har lett till att rånen ändrat karaktär.

– När det blir svårare att hitta kontanter riktar rånarna i stället riktar in sig på varorna i butiken. Då ökar rån, inbrott och stölder av elektronik, kläder, kött och choklad. Och jag tror tyvärr att de brotten kommer att bli fler, säger Per Geijer som är säkerhetschef på Svensk Handel.

Ladda ner rapporten "Tar e-handeln över?"

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Digitalisering

Senaste om Mer om arbetsmiljö