När kreativiteten vaknar
Publicerat 5 augusti 2016
Jag måste komma på en bra idé, en riktigt bra. Något som är kul och lite annorlunda ... och smart. Men det står stilla i huvudet, helt stilla. Det är som om den eländiga hjärnan aldrig någonsin har tänkt en tanke och inte har för avsikt att börja med det heller.
Kreativitet, hallå, var är du? Denna den opålitligaste av egenskaper som flyger sin kos när man behöver den som mest. Just när man ska hålla ett tal eller komma på en begåvad idé till ett event på jobbet. Då är den minsann som bortblåst. Men så - när man minst anar det - kan den återvända med full kraft. Välkommen tillbaka kreativitet – men vad var det egentligen som hände?
Jag hade en gång en kollega som var mästare på att få andra att bli kreativa. "Men det är ju lyyysande", kved han skrattande och slog sig på knäna när man föreslog något, vare sig det verkligen var bra eller inte. Men ur det där positiva gensvaret föddes nya idéer, någon skruvade till det som just blivit sagt och plötsligt stod man där med ett helt gäng idéer som verkligen var lysande.
För det är ur självförtroende som idéer föds och kreativitet blomstrar. Det är när man känner sig sedd, smart och rolig som de riktigt galna, geniala idéerna vaknar och vågar sig fram ur hjärnans skrymslen. Så om du vill få roligt på jobbet, våga peppa varandra vare sig de idéer som dyker upp är bra eller dåliga. Testa att ropa: "Men det är ju lyyysande!" på nästa jobbmöte. Fånga upp idéerna, ta dem vidare och skruva till dem tillsammans. Låt dem föda nya idéer. Du kommer att bli förvånad över hur mycket kreativitet som slumrar i både din egen och dina kollegors hjärnor!
Och tala gärna om för mig att du tycker att den här krönikan är lysande. Inte nödvändigtvis för att den är det, utan för att ditt gensvar kommer att väcka min slumrande kreativitet så att min nästa krönika kanske faktiskt blir just – lysande.
Mer om Krönika
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
-
Förmodligen har du också använt en härskarteknik
Krönika • ”Men gumman!” Orden kom från en yngre manlig kollega, som jag vanligtvis respekterade och tyckte om. Han uttryckte sig vänligt och tanken var nog att låta lite personlig, men det kändes så fel. Helt plötsligt blev jag hans lilla dotter. Jag sa inget, men ångrade mig senare.
-
"Hjärnvilan är utrotningshotad"
Krönika • Av Sissela Nutley. ”Thank you for not using your cell phone” – stod det i spa:ts entré där jag bokat in tre timmar i relaxavdelningen. Det är faktiskt jag som tackar. På dessa timmar har min lilla hjärna fått tid att reflektera. Jag har exempelvis fått några nya idéer, hittat perspektiv på problem och även mentalt skrivit denna krönika.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.