Hoppa till huvudinnehållet
Krönika

När kreativiteten vaknar

Jag måste komma på en bra idé, en riktigt bra. Något som är kul och lite annorlunda ... och smart. Men det står stilla i huvudet, helt stilla. Det är som om den eländiga hjärnan aldrig någonsin har tänkt en tanke och inte har för avsikt att börja med det heller.
Kreativitet, hallå, var är du? Denna den opålitligaste av egenskaper som flyger sin kos när man behöver den som mest. Just när man ska hålla ett tal eller komma på en begåvad idé till ett event på jobbet. Då är den minsann som bortblåst. Men så - när man minst anar det - kan den återvända med full kraft. Välkommen tillbaka kreativitet – men vad var det egentligen som hände?

Jag hade en gång en kollega som var mästare på att få andra att bli kreativa. "Men det är ju lyyysande", kved han skrattande och slog sig på knäna när man föreslog något, vare sig det verkligen var bra eller inte. Men ur det där positiva gensvaret föddes nya idéer, någon skruvade till det som just blivit sagt och plötsligt stod man där med ett helt gäng idéer som verkligen var lysande.

För det är ur självförtroende som idéer föds och kreativitet blomstrar. Det är när man känner sig sedd, smart och rolig som de riktigt galna, geniala idéerna vaknar och vågar sig fram ur hjärnans skrymslen. Så om du vill få roligt på jobbet, våga peppa varandra vare sig de idéer som dyker upp är bra eller dåliga. Testa att ropa: "Men det är ju lyyysande!" på nästa jobbmöte. Fånga upp idéerna, ta dem vidare och skruva till dem tillsammans. Låt dem föda nya idéer. Du kommer att bli förvånad över hur mycket kreativitet som slumrar i både din egen och dina kollegors hjärnor!

Och tala gärna om för mig att du tycker att den här krönikan är lysande. Inte nödvändigtvis för att den är det, utan för att ditt gensvar kommer att väcka min slumrande kreativitet så att min nästa krönika kanske faktiskt blir just – lysande.

Mer om Krönika

Senaste om Mer om arbetsmiljö