Hur ska det BLI med alltihop?
Publicerat 7 september 2016
Våren 1982 gick jag sista terminen i gymnasiet och det var valår. En majeftermiddag anordnades telefonväkteri med Olof Palme i Radio Västerbotten (jag bodde i Umeå).
”Ring in alla lyssnare, fråga precis vad ni vill!” Det gjorde lyssnarna. I synnerhet en orolig herre från en fjällby nära norska gränsen – kan det ha varit Joeström? Åren har gått och minnet bleknat.
Joeströmmannens frågeställning var lika korthuggen som allomfattande. ”Statsministern!” Palme kunde inte neka, det var ju han. En gång till: ”Statsministern!” Lång, lite plågad paus, och så med emfas: ”Hur ska det BLI med alltihop?”
Vad svarar man på sånt?
Både programledaren och Palme själv blev fnissiga minns jag. Vilken absurd fråga! Men idag känner jag både sympati och samhörighet med den brydde mannen. Numera undrar vi nog lite till mans just precis hur det ska bli med alltihop.
Alltihop är förstås en stor sak: livet, kärleken, döden. Men låt vårt ”alltihop” begränsas till ett närliggande ämne, nämligen arbetslivet.
Den stora bilden: robotar och datorer tar gradvis över många arbetsuppgifter, även rätt avancerade. Arbetstillfällena för oss andra – kalla oss för enkelhetens skull ”människor” – blir färre. De uppgifter som återstår rationaliseras skoningslöst: dagens slimmade organisationer lamslås lekande lätt av en grasserande förkylning.
Så allt färre jobbar allt hårdare medan allt fler (unga, nyanlända) kämpar för att komma in på arbetsmarknaden. Äldre, 50-plussare, är arbetsgivarna förstås inte intresserade av alls. Vi förväntas födas som välutbildade 35-åringar och förbli 35 för evigt! Kanske praktiskt med tanke på framtidens länsade pensionskassor.
Så å ena sidan finner vi folk med arbete, som jobbar intill utbrändhet för ökad produktivitet och vinstmaximering åt aktieägarna. Å andra: ett stadigt expanderande proletariat som, teoretiskt sett, ska konsumera allt som produceras. För lönerna från jobb som de inte får.
Ni anar vad jag far efter.
Hur ska det BLI med alltihop? Man undrar ju.
Jag antar att den enda rimliga lösningen blir någon form av arbetsdelning. Ökad sysselsättning och ökad ledighet samtidigt! Allt som krävs är en total omstrukturering av hela västvärldens ekonomi och arbetsmarknad. Ska det vara så svårt att ordna? För till slut måste det ju ordnas. Eller?
Just ja, slutet på historien. När telefonväktarmannen från Joeström till slut preciserade sig, så kom det fram att hans fråga egentligen gällde ändrade busstidtabeller i Västerbottens inland. Palme, normalt sett vältalig, blev denna gång svaret skyldig.
”Alltihop” kan betyda många olika saker. Men man vill veta hur det ska bli. Man blir lite orolig.
Göran Everdahl
Göran Everdahl är journalist och filmkritiker. Han är också en återkommande medlem av panelen Spanarna i SR P1.
Mer om Krönika
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
-
Förmodligen har du också använt en härskarteknik
Krönika • ”Men gumman!” Orden kom från en yngre manlig kollega, som jag vanligtvis respekterade och tyckte om. Han uttryckte sig vänligt och tanken var nog att låta lite personlig, men det kändes så fel. Helt plötsligt blev jag hans lilla dotter. Jag sa inget, men ångrade mig senare.
-
"Hjärnvilan är utrotningshotad"
Krönika • Av Sissela Nutley. ”Thank you for not using your cell phone” – stod det i spa:ts entré där jag bokat in tre timmar i relaxavdelningen. Det är faktiskt jag som tackar. På dessa timmar har min lilla hjärna fått tid att reflektera. Jag har exempelvis fått några nya idéer, hittat perspektiv på problem och även mentalt skrivit denna krönika.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.