Hög lön kompenserar inte för vantrivsel
Publicerat 14 november 2016
Hög lön kan inte kompensera för tråkiga arbetsuppgifter och ett jobb där man vantrivs. Det visar en undersökning där drygt 1 000 personer i åldrarna 20-70 år har deltagit.
Även om en bra lön bedöms som viktigt hos de allra flesta, är det ändå viktigare att ha ett roligt jobb. Det framgår av en undersökning som rekryteringsföretaget Davvero gjort. Undersökningen visar också att lönens betydelse minskar ju längre man jobbat. Män och yngre är de som skattar hög lön allra högst.
– Det man uppfattar som en hög lön anses vara viktigt hos de allra flesta, men mindre viktigt bland de äldre. Det kanske kan bero på att de äldre som oftare har haft en relativt god lönekarriär tar en högre lön mer för givet än en yngre person som inte har haft samma utveckling, säger Johan Talenti på Davvero i en kommentar.
Han tror att det kommer bli svårt för arbetsgivare framöver att enbart försöka locka nya medarbetare med hög lön. En tredjedel av de tillfrågade skulle inte ta ett arbete som de riskerar att vantrivas på oavsett vilken lön de erbjuds.
Från undersökningen
- 95 procent av de tillfrågade anser att ett roligt jobb är viktigt jämfört med 82 procent som anser att hög lön är viktigt.
- 47 procent kan tänka sig en lägre lön mot att själva arbetet är roligt.
- 29 procent skulle inte ta ett jobb som de riskerar att vantrivas på.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsklimat
-
När stämningen blir giftig – så hanterar du toxiskt beteende
Chef • Negativa kommentarer, sura miner och svårigheter att samarbeta. Toxiskt beteende på jobbet kan ta sig olika uttryck, men orsakar alltid dålig stämning och en obehaglig arbetsmiljö. Hur kan du som chef hantera det?
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bland knaggrockor och blåprickiga solbadare
Bildreportaget • ”Jag tycker vi har världens häftigaste djur här”, säger akvarieteknikern Roger Jansson som arbetat på Havets Hus i Lysekil i trettio år. Här görs allt från att ta hand om vilsna sillgrisslor och förbereda hajar för utsläpp till att göra experiment tillsammans med skolbarn.
-
Ann blev ljudkänslig av jobbet på förskolan
Buller • Efter en dag bland skrik, skratt och ständiga ljud vill Ann Ramqvist helst bara ha det tyst. Sådant som hon annars gillar, att lyssna på musik eller träffa vänner, känns för ansträngande.
-
D’Artagnan hade blivit yr av lösenordsterrorn
Krönika •