Allt fler anmäler arbetssjukdom
Publicerat 17 maj 2016
Antalet anmälningar om arbetssjukdom till AFA Försäkring har mer än fördubblats de senaste fem åren. Men att få psykisk ohälsa godkänt som arbetssjukdom är svårt, visar en ny rapport.
År 2009 fick AFA Försäkring in 4 000 anmälningar om arbetssjukdom. År 2014 var motsvarande siffra knappt 9 200.
– Den stora ökningen beror bland annat på att det blivit lättare att anmäla en arbetssjukdom sedan webbanmälan infördes 2012, säger Anna Weigelt, gruppchef för analysgruppen vid AFA Försäkring.
Hon presenterade nyligen en rapport om arbetssjukdomar som AFA Försäkring tagit fram. Rapporten visar hur många anmälningar av arbetsskador som gjorts sedan 2005 och hur många fall av arbetssjukdom som godkänts de senaste 20 åren.
– Antalet godkända arbetssjukdomar har minskat under perioden 1994 till 2014. Den främsta anledningen är förändringar i den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen och i den allmänna sjukförsäkringen. De senaste åren har trenden svängt något. Under perioden 2012-2013 ser vi en svag ökning, säger Anna Weigelt.
De vanligaste godkända arbetssjukdomarna är orsakade av vibrationer, buller och handskadan karpaltunnelsyndrom. Det är främst män inom traditionella industriarbeten som drabbas.
Samtidigt anmäler allt fler psykiska diagnoser och besvär i rörelseorganen som arbetssjukdomar till AFA Försäkring. Men få av dessa anmälningar blir godkända. Orsaken är att diagnoserna inte godkänns som arbetssjukdomar.
I början av 1990-talet var besvär i rörelseorganen och skelettet absolut vanligast bland godkända arbetssjukdomar. Framför allt bland kvinnor. Då godkändes en sjukdom om det fanns något i arbetsmiljön som "sannolikt" kunde vara orsak till att den uppstått. I dag krävs "övervägande skäl" vilket är svårt att bevisa för förslitning och andra belastningsskador.
– Bland de som får godkända arbetssjukdomar har andelen kvinnor minskat. 1994-1995 var 34 procent kvinnor, 2013-2014 var den siffran 19 procent, säger Anna Weigelt.
Totalt har 150 271 ärenden i AFA Försäkrings skadedatabas studerats under perioden 1994-2014, varav 43 078 godkända arbetssjukdomar.

Peter Rehnfeldt
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
-
Så mycket kostar dödsolyckorna
Arbetsolyckor och arbetsskador • Satsningar på att förebygga arbetsrelaterade dödsolyckor skulle kunna spara miljardbelopp årligen, enligt en studie från Gävle Högskola.
-
Pågående dödligt våld bakom flera dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fyra av de arbetsrelaterade dödsolyckorna förra året var kopplade till pågående dödligt våld, PDV.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.